- hirdetés -

Ma hajnalban, hosszan tartó, fájdalmas betegség után távozott közülünk Józsamisi, akinek hiányában sok kérdésünk megválaszolatlan marad, ízlésbeli eldöntendő bizonytalanságunk nem nyer megoldást az ő jóvoltából. 

Elhunyt Józsa Mihály újságíró, előadóművész, Orosháza szülötte. Betegségét méltósággal viselte, a közelmúltig rendületlen erővel küzdött ellene. A Békéscsabai Jókai Színház közleményben tudatta, saját halottjaként kíséri utolsó útjára.

Józsa Mihály

Nagyszénáson született, 1962. december 4-én. Gyerekkorát és középiskolás éveit Orosházán töltötte. Érettségi után jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára, ahová nem vették fel. 1983-ban stúdiós-segédszínészi szerződést kapott a Békés Megyei Jókai Színházban. Hét évet töltött a csabai színház társulatában, és ez idő alatt előadóművészi, majd színészi működési engedélyt szerzett. Több darabnak volt segédrendezője, dramaturgja. Szerkesztett és rendezett különböző versműsorokat, pódium-előadásokat.

Józsa Mihály (1962-2014)
Józsa Mihály (1962-2014)

1989-ben, az egykori Népszínház Operatársulata akkori igazgatójának hívására Budapestre szerződött, mint rendezőasszisztens. A Népszínház megszűnte után visszatért Békés megyébe, Orosházára, ahol az Orosházi Napló munkatársa, főmunkatárs, majd 1993. január elsejétől főszerkesztője. Alapítója, műsorvezetője, szerkesztője a város első rádiójának, az Orosháza Hangja Rádiónak.

1996-tól a Békés Megyei Nap című Békéscsabán megjelenő napilap újságírója, szerkesztője öt éven át, közben egy évig a Tessedik Sámuel Főiskola Körös Főiskolai Karának sajtóreferense, majd a Heti Délkelet című lap szerkesztője, újságírója. 2004-ben szerkesztője és részben szerzője a Békés Megyei Jókai Színház 50. évfordulójára kiadott reprezentatív könyvnek.

A médiában töltött 14 éve alatt sem szakított a színjátszással. Tanított a Békéscsabai Ifjúsági Házban működő Csabai Színistúdió nevű több korcsoportos amatőr együttesben. Rendezője, dramaturgja volt a Premier című musicalnek. Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő és Csukás István: Ágacska című meséivel pedig Békés megyén kívül az ország több nagyobb városában – az utóbbival Budapesten, a Nemzeti Színházban is –felléptek vezetésével a színistúdiósok. Ágacska átdolgozását 2005/2006-ban a Jókai Színház is műsorára tűzte.

A hivatásos művészeti életbe 2005-ben tért vissza, mint az akkor alakuló Békés Megyei Napsugár Bábszínház tagja. 2007-ben a Békés Megyei Jókai Színház nyári Tartuffe előadásának dramaturgja, és a Jókai Színház művészeti titkára. A Magyar Kultúra Napjához kötődően elismerésben részesült Orosházán 2010-ben.

Egyik alapítója, felelős szerkesztője, szerzője a Magyar Teátrum színházi havilapnak. Szervezője, műsorvezetője, előadója volt a nyolc éve indult békéscsabai Irodalmi Estek rendezvénysorozatnak. Munkásságát 2014. február 4-én Életmű díjjal ismerték el. A színházról, kulturális életről szóló írásait rendszeresen közölték a helyi, megyei lapok, a helyi és az országos szakmai internetes oldalak.

Búcsúzunk az egykori kollégától

Mi is búcsúzunk Józsa Misitől, hiszen az 1990-es években újságírói és rádiós munkája mellett aktívan részt vett az Orosházi Városi Televízió szerkesztésében is. Sok riportot, bejelentkezést és kiváló anyagot forgatott. Kollégát és barátot veszítettünk el személyében. Nyugodj békében Misi!

Álljon itt egy olyan anyag 1993-ból, amiben Józsa Misi volt a száguldó riporter. Mi ezzel emlékezünk rá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.