- hirdetés -

Egy nagyáruház parkolójában tartottak próbavásárlást a régió adóellenőrei.

Külföldi zugárusok is fennakadnak a dél-alföldi hatósági ellenőrzéseken. A közelmúltban például a régió adóellenőrei – több hatóság közreműködésével – próbavásárlást tartottak egy nagyáruház parkolójában.

Az eladó rendelésre, a piaci árnál jóval olcsóbban hozta az ellenőröknek a külföldi eredetű talajfertőtlenítő és növényvédő szert. A NAV munkatársai több mint 100 ezer forintért vásároltak, majd felfedték magukat. Az eladó hitetlenkedve fogadta, hogy az üzlet valójában egy hatósági ellenőrzés része volt. Kiderült, hogy a vegyszerekkel üzletelő férfi külföldi állampolgár, aki adószám és mindenféle bizonylat nélkül, feketén próbálta eladni árukészletét.

A külföldi állampolgároknak is be kell jelentkezniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, és adószámot kell kérniük, ha Magyarországon üzletelnek. Az ilyen értékesítéskor a magyar áfatörvény szerint magyar áfát tartalmazó számlát, illetve nyugtát kell adni. Ennek fogyasztóvédelmi szerepe is van, hiszen a vevők csak bizonylattal tudnak reklamálni, ha valami gond van a termékkel.

Az adószám nélküli árusításért a külföldi állampolgárok is bírságolhatók, a kiszabható mulasztási bírság 200 ezer forintig terjed. Erre számíthat a parkolóban lebukott árus is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.