- hirdetés -

Valamivel több mint 3 millió forint pályázati forrást fordíthat a három első világháborús emlékmű renoválására – 100 éve tört ki a nagy háború.

Ettől az évtől kezdve négy esztendőn át világszerte megemlékeznek az első világháború centenáriumáról. Orosházán helyi bizottság alakult, ami koordinálja a város első világháborús emlékműveinek felújítását, könyvbe szedi a helyi adatokat, kiállítást tervez a lakosság tárgyi emlékeiből és konferenciát szervez.

1926-ban épült a szentetornyai emlékmű
1926-ban épült a szentetornyai emlékmű

A kormány által a centenáriumra elkülönítettet keretből 3,5 millió forintra pályázott az orosházi önkormányzat.
– A megpályázott összegből 3 millió 150 ezer forintot nyertünk meg – tudtuk meg Zalai Mihály alpolgármestertől. – Ezt az összeget az Árpád-kertben álló Hősök szobrának, valamint a meglehetősen rossz állapotban lévő szentetornyai emlékmű felújítására fordítjuk. Szintén ebből a forrásból renováltatjuk a zsidó temetőben található emlékművet is – sorolta az alpolgármester.

Zalai kiemelte, a tervek szerint nyár végére készül el az első világháborúban elesettek emlékére állított emlékművek felújítása.

Május utolsó vasárnapja a magyar hősök emlékünnepe, Orosházán május 24-én 11 órakor lesz a megemlékezés az Árpád-kertben a Hősök szobránál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.