- hirdetés -

A szűrések éjszakája keretében 63 asszony tett önmagáért – nem is keveset – azzal, hogy időt szánt a mammográfiai szűrésre az orosházi kórházban.

A mellrákot az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganatok közé soroljuk, azonban ha korai stádiumban kiszűrik, akkor nagyon jó eséllyel gyógyítható. Épp ezért rendkívül fontos az önvizsgálat, és a szűréseken való részvétel. A szűrések éjszakát azért indította el az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy felhívja a figyelmet a betegségre és a szűrés fontosságára.

Az orosházi kórház is csatlakozott a kezdeményezéshez, április 25-én 8 órától 20 óráig biztosította a mammográfiai szűrést az ellátási körzetéhez tartozó 45-65 év közötti asszonyoknak. A lehetőségről levélben értesítették az érintett korosztályt, azokat, akik két éve nem voltak szűrésen.
– A prevenciós programra 200 meghívót küldtünk ki, 63-an jelentek meg a szűrésen. Valamennyien örültek a lehetőségnek, főként annak, hogy munkaidő után végeztethetik el a vizsgálatot. Ezek az asszonyok sokat tettek önmagukért, az egészségükért – tudtuk meg Greksza Lászlóné ápolási igazgatótól, aki egyben az Aranyeső klub vezetője és Rákbetegek Országos Szövetsége elnökségének tagja.

A megelőzés jegyében telt tehát a múlt péntek a kórházban, ebben egyébként a háziorvosok szerepe is nagy – tette hozzá Grekszáné –, hiszen ők azok, akik ismerik a páciensek és családjuk kórelőzményeit és ösztönözhetnek a szűrővizsgálatokra.

Hazánkban évente mintegy 4000 új mellrákos beteget diagnosztizálnak. A rák nem válogat, de a daganatos áttétek kialakulása előtt felfedezett eseteknél a felépülésre jó esély van. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.