- hirdetés -

A legfőbb szabályokra figyelmeztet az adóhatóság.

Önálló tevékenységnek minősülnek azok a tevékenységek, amelyek eredményeként a magánszemély úgy jut bevételhez, hogy annak költségeit ő viseli. Ilyen például az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő, a választott könyvvizsgáló tevékenysége, továbbá a nem egyéni vállalkozóként folytatott bérbeadás, valamint a megbízási szerződés alapján végzett munka is. Többször előfordul, hogy azok az egyéni vállalkozók, akik az év folyamán megszüntetik vállalkozásukat, a tevékenységet lezáró bevallásuk benyújtása után elmulasztják a személyijövedelemadó-bevallás leadását a következő év májusában.

Függetlenül attól, hogy akár év elején, vagy bevétel nélkül zárult a vállalkozásuk, a bevallást be kell nyújtani. A volt egyéni vállalkozóknak a rájuk vonatkozó 1353-13-as, esetleg 14-es lapokat is ki kell tölteniük. Azoknak az önálló tevékenységet végzőknek, akiknek 2013-ban nem volt ilyen jellegű bevételük, vagy mezőgazdasági kistermelésből hatszázezer forintnál kevesebb bevételük volt (ami adómentes), és más adóköteles jövedelemmel sem rendelkeztek, nem kell a 1353-as számú személyijövedelemadó-bevallást elkészíteniük.

A NAV a bevallások benyújtását ellenőrzi, és a bevallási kötelezettség elmulasztása esetén 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.