- hirdetés -

Emberközeli, személyes történetekkel átszőtt zenés-verses délutánnal ünnepelte a városi könyvtár a Költészet napját. A programon bárki belebújhatott az előadó szerepébe, a Szó-Köz Kultúrzenekar pedig megzenésített verseket játszott a jelenlévőknek.

Az irodalom iránti elköteleződését erősítette meg a városi könyvtár a Költészet napján, április 11-én. A program előzménye, hogy tavaly erre az alkalomra a Nyugdíjas Pedagógusok Justh Zsigmond Olvasóköre tagjai felolvasták egymásnak kedvenc verseiket, idén ezt kiszélesítették, így bárki megoszthatta a közönséggel saját, vagy a számára legkedvesebb költeményt. A Szó-Köz Kultúrzenekar is már a könyvtár visszatérő vendégének számít, tavaly Károlyi Fülöp Béla és Fülöp Csaba közös könyvének bemutatóján is játszottak megzenésített verseket.

Bozó Klára Áprili Lajost szavalt, majd a Szó-köz zenélt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Bozó Klára Áprily Lajos verset olvasott, majd a Szó-Köz Kultúrzenekar zenélt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A zenés-verses délután egy igazán emberközeli, személyes hangvételű rendezvény lett, hiszen a szavalatok előtt minden előadó megosztotta a jelenlévőkkel a vershez kötődő történetét, élményét. Csak néhányat említve: Bozó Klára azért Áprily Lajos egyik versét olvasta fel, mert rendszeres véradó volt, ugyanakkor rettegett a tűtől, ezt az orvosa is tudta, és egyik véradás előtt megnyugtatásként elszavalta Klárának ezt a verset. Buzai Csaba a könyvtár igazgatója saját szerzeményét, az Álmos tigris című mókás gyermekverset adta elő, amelyet gyerekeivel közösen költött.

Olyanok is mondtak verset, akik a középiskola óta nem szavaltak, és olyanok is, akik otthonosan mozognak a versek világában, helyi költők, mint Jártó Róza, Witt Márta, vagy éppen Dávid László.

A szavalatok a Szó-Köz dalai között hangzottak el. A zenekar stílszerűen egy József Attila művel indította a koncertet, de elhangzottak Radnóti és Petőfi, sőt saját versek is. Az egyik legkiemelkedőbb azonban mégis Károlyi Fülöp Béla egyik megzenésített költeménye volt, így tisztelegve a tavaly ősszel elhunyt költő, címzetes igazgató emléke előtt.

A költészet napját pontosan 50 éve, 1964 óta ünnepeljük József Attila születésnapján, április 11-én. Az már kevésbé köztudott, hogy egy másik kiváló magyar író és költő, Márai Sándor szintén ezen a napon született.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.