- hirdetés -

Egy fájdalommentes tűszúrás – ennyit éreztek csupán a gyerekek. Az Egészségsziget Egyesület és az orosházi Rotary Club azért fogott össze, hogy még időben kiszűrjék a kisdiákoknál a lisztérzékenységet.

Pityeregve fogadta stábunkat az első kisiskolás csoport az Eötvös iskola sportorvosi irodájában kedden, ugyanis fájdalmas vizsgálatra számítottak az apróságok. Ehelyett azonban csak egy apró szúrást éreztek, majd megkönnyebbülve újságolták a többieknek, nem is kell félni a doktor nénitől. Idén 200 orosházi diákot szűrnek le, a statisztikák szerint közülük nagyjából nyolcat érinthet a betegség.

Hatéves kortól ajánlott

Eddig négy éven keresztül önállóan, idén pedig a helyi Rotary Club segítségével indított útjára lisztérzékenységet szűrő sorozatot az Egészségsziget Egyesület. A programot idén április elsején kezdték az Eötvös iskolában. A 200 gyermek szűréséhez a Rotary Club Orosháza biztosítja a forrást, pályázati forrásból és önerőből 2000 dollárt, erről itt írtunk korábban.

Mintegy 40 elsőst szűrt le Csányi doktornő az Eötvös iskolában (Fotó: Rajki Judit)
Mintegy 40 elsőst szűrt le Csányi doktornő az Eötvös iskolában (Fotó: Rajki Judit)

– A pályázat segítségével 1000 dollárt fordítunk a sorozat támogatására, amit megdupláztunk. Így átszámítva körülbelül 450 ezer forintból gazdálkodhatunk az Egészségszigettel. Lesznek még szűrések, azok a tanulók vehetnek részt benne, akiknek a szülei kitöltötték a beleegyező nyilatkozatokat – összegzett Lászik Gábor, a helyi Rotary Club soros elnöke.

Százból körülbelül négy embert érint a lisztérzékenység, közülük ketten-hárman valószínűleg nem is tudnak a betegségükről – tudtuk meg a szűrést végző orvostól, dr. Csányi Ágnes, gyermekorvos, gasztroenterológustól, az Egészségsziget Egyesület elnökétől.
– A lisztérzékenység a gabonaneműek glutén nevű fehérjéje miatt alakul ki. Ez egy autoimmun folyamat, amely a bél nyálkahártyáját károsítja, komoly fájdalmakat okozva – mondta el a doktornő, aki azt is hozzátette, bizonyos időnek el kell telnie ahhoz, hogy megállapítható legyen, hajlamos-e valaki a betegségre. Éppen ezért nagyjából hatéves korban érdemes először szűrni a gyerekeket, így időben elcsíphető a betegség, diétára fogva a kicsiket nem alakulnak ki komoly tünetek – tette hozzá dr. Csányi Ágnes.

A gyors és fájdalommentes teszt segítségével 95 százalékos biztonsággal megállapítható az esetleges lisztérzékenység. Az Eötvös iskolában mintegy 40 elsőst vizsgáltak, egyiküknél sem mutatott ki a teszt lisztérzékenységet. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.