- hirdetés -

Az Orosházi Rotary Klub 1000 dollárt nyert egy pályázaton, az összeget duplázzák és az orosházi elsősök szűrésére fordítják. 

Sikeresen pályázott az orosházi Rotary Club a District Grand pályázaton – 1000 dollárt kaptak az orosházi elsős kisdiákok lisztérzékenység szűrésére. A napokban értesítették a nemzetközi karitatív szervezet helyi klubját, hogy tervüket nemzetközi viszonylatban is támogatandó célnak minősítik, ezért megkapják a teljes igényelt összeget. Az orosházi rotarysták pedig vállalták, hogy a District Grand pályázaton nyert forrást 1000 dollár saját erővel egészítik ki.

– Így összesen 2000 dollárt (hozzávetőleg 454 ezer forintot) fordíthatunk az elsősök lisztérzékenység szűrésére. Ötödik éve valósítjuk meg ezt a programot az Egészségsziget Egyesülettel közösen, mert az esetleges lisztérzékenység korai felismerése rendkívül fontos, a kezeletlen betegség súlyos következményekkel jár – emelte ki Lászik Gábor, a helyi klub soros elnöke.

A napokban eljuttatják az iskolákba a vizsgálathoz szükséges beleegyező nyilatkozatokat, ezt követően várhatóan április elején elkezdik a (gyors és fájdalommentes) szűrést, amelyből 95-98 százalékos biztonsággal megállapítható az esetleges lisztérzékenység.

A betegségről, tüneteiről ide kattintva találsz részletesebb leírást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.