- hirdetés -

Tavaly nyolcvan új munkahely jött létre Orosházán és környékén kormányzati támogatással. Összesen 13 vállalkozás hajtott végre létszámbővítést is eredményező beruházást az elmúlt hónapokban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium programja Orosházára mintegy 167 millió forintot hozott, Békés megyébe 950 milliót. A cél a korábbi foglalkoztatottak számának megőrzése, és új munkahelyek létrehozása. Az orosházi munkaügyi kirendeltség vonzáskörzetében 14 nyertes pályázatból 12 valósult meg, melynek során 80 új munkahely jött létre, 73-at álláskeresők töltöttek be.

A Meat Projekt Plusz Kft. 40 munkahelyet teremtett a kormányzati források felhasználásával (Fotó: Rajki Judit)
A Meat Projekt Plusz Kft. 40 munkahelyet teremtett
(Fotó: Rajki Judit)

Egy fiatal cég, a Meat Projekt Plusz Kft. például a Merian beszállítójaként húsipari alapanyag gyártását kezdte meg a mintegy 88 millió forintos támogatásból. A KÁRAI TRANS Kft. járműjavítási tevékenységét fejlesztette, és acélszerkezetek szerelését indította el a TÉR-Szerkezet Kft-vel közösen, az MMD-nél épületbővítést hajtottak végre.

Idén országos szinten 13 milliárd forint állt rendelkezésre, ebből Békés megyei vállalkozások mintegy 2 milliárdra pályáztak. Az orosházi kirendeltség 14 pályázattal 400 milliót kíván lehívni ebből a keretből, 193 új munkahelyet hozva létre a 70%-os állami támogatás felhasználásával. Békés megye 167 pályázattal van versenyben, ami 967 új állást jelenthet. Országosan 2500-nál is több pályázatot adtak be, 13 ezernél is több álláshely létrehozását vállalva, ami a tavalyinál mintegy 20%-kal több. Eredményhirdetés április elején várható.

– Kimagaslóan jó eredménnyel pályáznak térségünk vállalkozói a munkahely-teremtő beruházásokra, tavaly a megyében a legtöbb ilyen forrás hozzánk érkezett. Ez azonban csak az egyik formája a segítségnyújtásnak, ami a gazdaságélénkítést és a munkahelyek számának növelését szorgalmazza. Most éppen a következő fejlesztési időszak tervezésével foglalkozunk leginkább, a területi operatív programhoz gyűjtjük az elképzeléseket, hiszen a több mint 7000 milliárd eurós keret 60 százalékát gazdaságélénkítésre fordíthatjuk a következő időszakban. Szeretnénk elérni, hogy ebből minél több forrás érkezzen ide, az orosházi térségbe, ehhez viszont még mindig várjuk a javaslatokat, elképzeléseket – fogalmazott Simonka György országgyűlési képviselő a vállalkozások beruházásai kapcsán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.