- hirdetés -

Ettől az évtől kezdve a világ négy esztendőn keresztül emlékezik az első világháború centenáriumára. A helyi emlékbizottság célja: felújíttatni emlékműveinket, könyvbe szedni a helyi adatokat, kiállítást és konferenciát szervezni.

A vadszőlőt és a borostyánt már leszedték a szentetornyai emlékműről, újra is vakolják, a környezetet rendezik, a neveket újrafestik, hagy olvassa mindenki, kik estek el a harcmezőn. Németh Béla, a centenáriumi bizottság elnöke sorolta, mi mindent terveznek a következő évekre, a célok megvalósítása érdekében pályáznak. A kormány által a centenáriumra elkülönítettet több száz millió forintos keretből 3,5 milliót szeretne az orosházi önkormányzat. A tornyai emlékművet mindenképp felújítják még az idén – akár saját erőből, akár pályázati forrásból.

Németh Béla az Alvégi temetőben, az első világháborúban elhunytak sírjainál Fotó: Rajki Judit
Németh Béla az Alvégi temetőben, az első világháborúban elhunytak sírjainál (klikkelj a Fókuszban galériáért) Fotó: Rajki Judit

Ám ha sikeres a pályázat, akkor ebben az évben renováltatják az Árpád-kerti Hősök szobrát, valamint a zsidó temetőben található emlékművet is, a hősök tábláját pedig felújítás után a volt Zsinagógába helyeznék el.

– Az alvégi temetőben, az ún. gesztenyéskertben már elindult a munka. Az elburjánzott bokroktól megtisztíttatjuk a hősi halált haltak síremlékeit, füvesítünk, pótoljuk a gesztenyefákat, és egy emléktábla is kerül majd ide, hogy hirdesse, kik nyugszanak a temető ezen részén – emelte ki a bizottság elnöke.

Németh Béla elmondta, annak érdekében, hogy a 100 évvel ezelőtti orosházi adatok ne vesszenek a múltba, a bizottság egy könyv kiadását is tervezi, a terjedelem és a példányszám költségvetés függvénye, a téma azonban adott: orosháziak az első világháborúban. Noha a gyopárosi parkba annak idején 1156 fát ültettek, mert ennyi hősi halált halt orosháziról volt adat, számuk ennél több lehet. Erre is fényt deríthet a kutatás, ami már el is indult (elsősorban a felekezeti levéltárakban): Koszorús Oszkár, Verasztó Antal helytörténészek és Rózsa Zoltán múzeológus neve jelent garanciát a hitelességre (ők a tagjai a centenáriumi bizottságnak is). Gyopároson a Hősök ligeténél egyébként pótolni fogják a fákat, de nem lesz 1156, annyinak már nincs hely. Németh Béla lapunknak elmondta, a helytörténeti kötetet a tervek szerint jövő májusban adnák ki, konferenciával, kiállítással egybekötbe.

Az első világháborúhoz kötődő fotókkal, levelekkel, egyéb tárgyakkal ön is segíthet a méltó megemlékezésben. Tárgyi emlékeit a Dózsa utcai Szántó Kovács múzem fogadja, és az archiválást, ill. kiállítást követően visszadja.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.