- hirdetés -

Január elsejétől a családi kedvezmény járulékokra való kiterjesztésének hatását a családok először a januári bér megérkezésekor érezhették.

Az új szabály főként azoknak a családoknak segít, akik nem rendelkeznek elegendő jövedelemmel ahhoz, hogy a családi adóalap-kedvezményt ki tudják meríteni (ahol a bruttó kereset egy gyermekes családok esetén: 62 500 forint, két gyermekes családok esetén: 125 000 forint, három gyermeket nevelő családok esetében: 618 750 forint, a négy gyermeket nevelő családok esetében pedig 814 600 forint alatt marad).

A munkáltatónak a bérjövedelem adóalapjából nem érvényesíthető kedvezmény szja-tartamának (azaz 16 százalékának) megfelelő összeggel kell csökkenti a magánszemélytől levonandó egyéni járulékokat. A családi kedvezmény ezentúl az egészségbiztosítási járulékból, és a nyugdíjjárulékból is igénybe vehető. Kizárólag a 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékot nem lehet csökkenteni.

Családi járulékkedvezményre jogosult a biztosított egyéni vállalkozó és a biztosított mezőgazdasági őstermelő is. A járulékkedvezmény évközi, illetve év végi érvényesítésére hasonló szabályok vonatkoznak, mint az adókedvezményre. A jogosultaknak lehetőségük van év közben a kedvezményt közösen érvényesíteni, év végén a kedvezmény az élettárssal akár meg is osztható. Az a magánszemély, aki a kedvezményt év közben nem kívánta, vagy nem tudta érvényesíteni, a különbözetet az szja-bevallásában a megfizetett járulékaiból visszakérheti.

Az igénybe vett családi járulékkedvezmény nem érinti a biztosított társadalombiztosítási-ellátásra való jogosultságát (táppénz, gyed), valamint nem befolyásolja az ellátások összegét sem.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.