- hirdetés -

Több témát is érintettek a képviselők a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) soros ülésén, február 11-én. A Pacsirta utcai Pártok házában szó volt költségvetésről, bál-értékelőről, a német hét előkészületekről és a megszállási emlékműről is állást foglaltak.

Az idei évben 1,2 millió forintos támogatást nyújt Orosháza város önkormányzata az NNÖ számára, melyet kulturális és iskolai rendezvényekre forgatnak majd vissza. Emellett megállapodási szerződés is köttetett a felek között az előző évekhez hasonlóan.

Egyúttal a januári sváb batyus bál tapasztalatait is értékelték, melynek kapcsán elhangzott: a kikészített 370 szék közül mind foglalt volt, és pozitív visszajelzések érkeztek a résztvevőktől. Az idén először szereplő Szári néptánccsoport is nagy népszerűségnek örvendett a vendégek körében.
– Új motívum volt a mostani bálon, hogy táncházat biztosítottunk, ami jól sikerült. 36 táncos volt, akik segítséget nyújtottak a résztvevőknek, így az orosháziak is megismerkedhettek a  polkával, majd táncolhattak rá– értékelte az estet dr. Abonyi Lajos, az orosházi NNÖ I. elnöke.

Szó esett arról, hogy Heinek Ottó, az Országos Német Önkormányzatok elnöke a közelmúltban nyilatkozott a budapesti Szabadság téren felállítandó,  német megszállás emlékművéről, ezt az orosházi NNÖ mértékadónak tekinti, és csatlakozik hozzá.
– Egyetértünk azzal, hogy mindenre emlékezni kell, de hitelesen, ezt a hiteles emlékezést pedig úgy kell létrehozni, hogy egyik nemzetiség, és népcsoport érzéseit se sértse, mert nem szerencsés, ha eluralkodik a történelmi amnézia – mondta el dr. Abonyi Lajos.

Emellett folynak az idei Német Kultúra Hetének előkészületei, a rendezvény március 26-án veszi kezdetét. Az idei díszvendég a Zombai Német Nemzetiségi Önkormányzat lesz. Március 29-én a hét keretében pedig Orosházán rendezik meg a Békés Megyei Német Önkormányzatok Szövetségének Anyanyelvi Kulturális Napját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.