- hirdetés -

Mintegy százan vettek részt a gazdakör szerdai fórumán, napirenden a támogatási rendszer és a földtörvény álltak.

Február 12-én a városháza nagytermében folytatódott az Orosházi Gazdakör által szervezett fórumsorozat. Ezúttal dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az idei támogatási rendszer legfontosabb tudnivalóit ismertette, napirendre kerültek a magyar agrárgazdaság lehetőségei, a 2014-2020 közötti Közös Agrárpolitika.

Az elfogadott földforgalmi törvény gazdálkodókat érintő kérdéseiről dr. Andréka Tamás, a szaktárca jogi főosztályvezető-helyettese beszélt a fórumon és az előtte megtartott szakember találkozón is. Szó volt a földhaszonbérletről, a földtulajdonszerzésről és az ehhez kapcsolódó települési földbizottságok megalakításáról, valamint az osztatlan közös tulajdon kérdéseiről.

Az idei évben jelentősebb változás nem várható az agrártámogatási rendszerben, viszont új elemek vannak: duplájára emelték a baromfitartók, 2,5 milliárd forinttal megnövelték a sertéstartók állatjóléti támogatását, és a gazdálkodók egyszerűbb módon tudják elérni a területalapú támogatásokat ebben az évben.

dr. Feldman Zsolt az új támogatási rendszer lehetőségeit mutatta be (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
dr. Feldman Zsolt az új támogatási rendszer lehetőségeit mutatta be (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Az idei esztendő felkészülési év is, 2015-től ugyanis már változnak a támogatások elosztásának elvei. Magyarország egyik oldalon nyertese a Közös Agrárpolitikának, hiszen 12,3 milliárd eurónyi pénzt kapunk 2020-ig. Viszont ahhoz, hogy ezt okosan és jól el tudjuk költeni, a gazdálkodóknak is nagyon sok információt kell átadnunk, hogy az érintettek tudják, mi az, amiben igazodniuk kell az új támogatási rendszerhez – emelte ki dr. Feldman Zsolt. A jövő évtől érvényes támogatási rendszer kidolgozását augusztusig kell véglegesítenie Magyarországnak.

Az Orosházi Gazdakör eredményes fórumsorozata folytatódik. Horváth József elnök szerint a legfőbb céljuk, hogy a gazdálkodókat érintő kérdésekről, aktualitásokról széleskörű tájékoztatás valósuljon meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.