- hirdetés -

Jankov Gyöngyvér neve úgy hiszem, sok orosházi számára ismert. Autentikus, szép énekével a Duna TV Fölszállott a páva című műsorában márciusban az egész ország megismerkedhet. Mi pedig szoríthatunk érte.

Jankov Gyöngyvér, orosházi népdalénekes a legjobbak között van – továbbjutott a népzenei és néptánc vetélkedő első rostáján. Aki szombaton este a Duna TV (2012-ben már nagy sikert aratott) műsorát nézte, az láthatta, orosházi is őrzi népi értékeinket, mégpedig kiváló színvonalon. A hódmezővásárhelyi válogatón több mint százan sorakoztak, hogy tudásukról, tehetségükről számot adjanak. Jobbnál jobb táncosok, énekesek és zenészek léptek fel a színpadra, és mutatták be az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal hagyományait. A legjobbak továbbjutottak.

A 11 legjobb szóló énekes között ott van Jankov Gyöngyvér népdalénekes is
A 11 legjobb szóló énekes között ott van Jankov Gyöngyvér népdalénekes is

– Nem vártam meg az eredményhirdetést, az esélytelenek nyugalmával énekeltem, gyimesi keservest vittem a válogatásra. Aztán levelet kaptam, azt írták, bejutottam az elődöntőbe, a 11 legjobb énekes szólista között én is ott vagyok – tudjuk meg Jankov Gyöngyvértől.

Nézd meg a Duna TV összeállítását, amiben Gyöngyvér elmeséli (18.25-től), nagynénjétől kapott egészen pici lánykaként egy Muzsikás lemezt, valahogy ekkor indult. És tart azóta is a népdaléneklés, nem is tudná enélkül elképzelni az életét. Ennek mi csak örülhetünk, a legősibb magyar dallamok csendülnek fel Gyöngyvér előadásában, aki a klasszikus hangképzés helyett archív felvételeket hallgatva gyarapította tudását.

Gyöngyvért az első élő adásba sorolták, március 8-án érdemes lesz a Duna TV-re kapcsolni, akkor énekel majd. Moldvai csángóval készül, de szavazatunkra is szüksége lesz az orosházi népdalénekesnek.

Továbbjutott Békéscsabáról a Tabán Néptáncegyüttes, tagjai 20 éve őrzik a hagyományt és ropják a táncot. És továbbjutottak a Mlinarok is – Mlinár Pál neve sem ismeretlen talán a népi kultúra iránt érdeklődőknek, mind az öt gyermeke táncol, „családi vállalkozásként” alkotnak csapatot. Hogy Gyöngyvér mellett kik még a 4. adás továbbjutói, arról itt olvashatsz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.