- hirdetés -

Több mint 100 ezer kilogramm tejet adtak életükben, így járt az elismerés Dínárnak és Bobónak. Megtudtuk, hogy a szarvasmarha telepen 200 milliós modernizáció kezdődik.

Újabb két 100 ezer kilogrammos életteljesítményt megélt tehenet ünnepeltek hétfő délelőtt az AGRO-M Zrt szarvasmarha telepén. A Tankerületben a cég vezetői és dolgozói előtt Rozsnyai Sándor vezérigazgató, dr. Rozsnyai Krisztina jogtanácsos és dr. Muntyán János, a szarvasmarha ágazat vezetője vette át a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének elnökétől az arany törzskönyveket.

– Tavaly az új termelési rendszerben Bibe érte el elsőként ezt az álomhatárt, most Dínár és Bobo is csatlakozott hozzá. Sajnos csak Bobót tudjuk bemutatni, hiszen Dínár tavaly decemberben egy ellést követően fellépő betegség miatt elhullott. De ettől függetlenül jár neki az elismerés – mondta dr. Muntyán János.

Bobo tehén mellett dr. Muntyán János, dr. Rozsnyai Krisztina és Rozsnyai Sándor vette át az arany törzskönyveket (Fotó: Rajki Judit)
Bobo tehén mellett dr. Muntyán János, dr. Rozsnyai Krisztina és Rozsnyai Sándor vette át az arany törzskönyveket (Fotó: Rajki Judit)

Bobo 1999-ben született. Eddig 10 ellése volt, és jelenleg 105347 kg-os tejtermelésnél tart. A telepen elsőként 1998-ban ért el egy tehén ilyen mennyiséget, annak az egyik dolgozó kopjafát állított. Ebből hagyományt kívánnak teremteni, így most újabb három kopjafát avattak fel a fejőház előtti rózsakertben.

A szarvasmarha telepen jelenleg 754 fejőstehénnel dolgoznak, ez a telep optimális kapacitása. Az összállomány létszám 1600 körül van az üszőkkel borjakkal együtt. Az ágazatvezető termelés tekintetében szakmai sikertörténetnek nevezte a 2013-as évet, az ellenőrzött tenyészetek rangsorában országosan negyedik, a megyében pedig az első helyen zárt az AGRO-M Zrt szarvasmarha telepe. Kiemelte, nem meglepő számukra, hogy újabb két állat érte el ezt a komoly termelési mennyiséget.

– A telep jelenlegi zárt laktációs átlagtermelése 10714 kg, ez pár évvel ezelőtt 8000 kg volt. Az elmúlt években sok új dolgot bevezettünk, és ez a szakmai munka most hozza meg gyümölcsét – tette hozzá dr. Muntyán János.

200 milliós fejlesztés, növekvő felvásárlási ár

– A szarvasmarha telep jövője biztosított, további fejlesztések várhatók – mondta el Rozsnyai Sándor az OrosCafénak. – A telepen mintegy 200 millió forintos beruházás lesz 2014-ben, meg kell oldanunk a trágyakezelést. Ezek mellett istálló felújítás, technikai, technológiai fejlesztés is várható – emelte ki a vezérigazgató.

Az ágazatnak a legnagyobb gondot továbbra is a tej felvásárlási ára jelenti, bár az utóbbi hetekben történt némi előrelépés ezen a területen.
– A tejkvóta áprilistól áprilisig tart. A tej terméktanács erre az időszakra 99 Ft-os kilónkénti átlagárat prognosztizált. Korábban az ár nagyon alacsonyan volt, így ahhoz, hogy ez meglegyen, a december havi 108 forintos ár után a következő 3 hónapban 110 Ft felett kellene lenni a tejárnak, de ez nem valószínű. A jelenlegi 108 forintos literenkénti átvételi ár már elviselhető a takarmányozás és az egyéb költségek függvényében – fogalmazott a cég tulajdonosa.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.