- hirdetés -

Orosházán járt a mentősök régiós vezetője, hogy a mentőállomás felújításáról egyeztessen. A munkák során az épületet energetikai szempontból korszerűsítik, a gyorsabb elindulás feltételeit is megteremtik. Kiderült, hogy fél éven belül Orosháza is kap új mentőautót.

Január eleje óta a tűzoltólaktanyából indulnak riasztásra az orosházi mentősök, hiszen hamarosan megkezdődik a mentőállomás korszerűsítése. A hét elején a kormánypárti képviselők tettek látogatást a mentősök ideiglenes állomáshelyén. Szerdán dr. Dancsó József és Simonka György országgyűlési kpviselők meghívására Orosházára érkezett a mentősök Dél-alföldi régiós vezetője, aki a mentőállomások fejlesztéséről és annak pontos menetéről egyeztetett a politikusokkal.

– Példaértékű a két képviselő munkája ebben a térségben. Egyik területről sem észleltem még ilyen aktív érdeklődést a helyi politika iránt. Ez példaértékű, így a párbeszédet folytatni kell, és a lendületet ki kell használni arra, hogy a mentősök munkafeltételei jobbak legyenek – mondta dr. Zentay Attila a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvos igazgatója.

Gyorsabb lesz az elindulás

Az Új Széchenyi Terv keretén belül elindult az országban 60 mentőállomás dinamizálása, és 22 új mentőállomás építése. A régióban 30 mentőállomás van, ebből 15 újul meg és 3 új épül majd. Dél-Békésben az orosházi és a mezőkovácsházi mentőállomást korszerűsítik, Tótkomlóson pedig új állomást építenek.
– A korszerűsítés egyik fő célja, hogy minden mentőhívás legalább 90 százalékban 15 percen belül teljesüljön. Ehhez azonban az is kell, hogy a mentősök a lehető leggyorsabban elhagyhassák az állomást. Ezért minden garázskapu elektromos nyitó-záró szerkezettel lesz ellátva csakúgy, mint a mentőállomás fő kerti kapuja. A garázsokban folyamatos szén-monoxid mérés és kipufogógáz elszívás lesz. Építenek fekete-fehér öltözőt, az energiaellátás is korszerűbb lesz, külső-belső szigetelések, napkollektorok elhelyezése is benne van a munkákban – ismertette az orvos igazgató.

De nem csak az épület lesz korszerűbb, hanem az autópark is. Országosan 200 új gépkocsit kapnak a mentősök, amiből hozzánk is jut majd.
– Fél éven belül Orosházára is érkezik az új sárga mentőautóból. Ez egy esetkocsi lesz, amiben a legmagasabb szintű felszerelést helyezik el – jelentette ki dr. Zentay Attila.

A mentősök várhatóan a nyár elején költöznek majd vissza a Kórház utcai épületbe, addig a tűzoltólaktanyából indulnak riasztásra, ha valaki hívja őket a 104-es telefonszámon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.