- hirdetés -

Az Egészségére című magazinunk decemberi adásában a konyhában készülünk az ünnepre.

Barczó Zsolt főszakáccsal egészséges és finom ételeket készítettünk, forró fahéjas szilvalevest mézeskalács-habbal, valamint aszalt sárgabarackos-gesztenyés csirkemell roládot mandulaköntösben, diós-narancsos sült alma körettel.

A videón megnézheted, hogy készül a finom étel és hasznos infókat is találsz hozzá. A recepteket a videó alatt olvashatod.

Forró fahéjas szilvaleves mézeskalács-habbal (4 fő részére):

1 kg magozott szilva
2 tk vaníliás cukor
2 ek méz
szegfűszeg (egész)
fahéj (egész)
fél citrom
fél narancs
4-5 dkg liszt (a habaráshoz)
3 dl tejszín
mézeskalács-fűszerkeverék

A kimagozott és félbevágott szilvát beletesszük a fazékba, arányait tekintve 1 kg szilvához 2 liter vizet adunk, majd ízesítésként 2 teáskanál vaníliáscukrot és 2 evőkanál mézet adunk hozzá. Miközben fő, másik edényben készítünk hozzá egy fűszer redukciót, fahéjat, szegfűszeget, narancsot és citromot egy kevés vízben főzzük, majd beleszűrjük a levesbe. Mikor már forr a leves, beletesszük a habarást (lisztet csomómentesen kikavarunk vízzel). Amikor megfőtt a szilva, öntünk hozzá 1 dl tejszínt, megvárjuk amíg újraforr, ezt követően botmixerrel összetörjük. A felvert tejszínhabot mézeskalács-fűszerkeverékkel lazán összekeverjük, majd tálalásként a leves tetejére helyezzük.

Aszalt sárgabarackos-gesztenyés csirkemell rolád mandulaköntösben (4 fő részére):

2 db csirkemell filé
1 db gesztenyemassza
aszalt sárgabarack
kevés tengeri só
1 db tojás
szeletelt mandula

A csirkemell filét szétnyitjuk, és kikloffoljuk, majd gesztenyemasszát és aszalt sárgabarackot teszünk a közepébe. Összehajtjuk (akár hústűvel is össze lehet tűzni), előbb egy felvert tojásban, majd szeletelt mandulásban megforgatjuk. Tepsibe tesszük (semmilyen zsiradék nem szükséges alá, mivel a mandula kellő olajat tartalmaz), majd 160 fokon kb. 40 percig sütjük.

Diós-narancsos sült alma: (4 fő részére):

alma
narancs
dióbél
méz

Hevített serpenyőben mézet karamellizálunk, nagyjából 3 perc elég neki, rátesszük a szeletelt magozott almát, kicsit később a narancsot, amikor kész, és elzártuk alatta a gázt egy kis diót szórunk rá.

Jó étvágyat!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.