- hirdetés -

Jelenleg nem tudnak versenyképes áron termelni a hazai kis- és nagy telepek, így folyamatos a veszteség. Ezt kívánják ellensúlyozni az új sertéságazati stratégiával, amihez Orosházán is tapasztalatokat gyűjtöttek.

Villámlátogatást tett Orosházán Jakab István, a MAGOSZ elnöke és a Magyar Országgyűlés alelnöke. A szakpolitikus november 29-én az AGRO-M Zrt sertéstelepén járt, ahol a helyi viszonyokkal ismerkedett.
– A sertéságazati stratégia kapcsán megnézzük, hogy az üzemek milyen genetikával és milyen színvonalon dolgoznak. Ez ismerkedés, tapasztalatszerzés, partnerkeresés is egyben – mondta el látogatásának okát Jakab István. Arra vagyok kíváncsi, hogyan lehet a nemzeti ágazati stratégiát úgy kialakítani, hogy annak az alapja egy nemzeti tenyészeti program legyen. Az AGRO M Zrt-ben ez tökéletesen működik

Kiemelte, fontos, hogy a magyar kutatók, tenyésztők, nemesítők úgy vegyenek részt a párbeszédben, hogy abból az egész ágazat profitáljon.
– A stratégia összeállt, a döntési pontoknál van változtatási lehetőség. A 2014-2020-as költségvetési időszakra az állattenyésztés és a feldolgozóipar fejlesztése külön prioritást élvez. A fejlesztési források több mint 60 %-a konkrét termeléshez, feldolgozáshoz kell hogy kapcsolódjon. De ugyanakkor figyelembe kell venni egy nagyon erős nemzeti marketing kialakításának lehetőségét. Az olyan hízósertés, mint amit Orosházán tenyésztenek, keresett a világpiacon – tette hozzá a szakági politikus.

Jakab Istvánt (b) Rozsnyai Sándor vezérigazgató és Dr. Lehoczky György sertéságazati igazgató vezette körbe a telepen (Fotó: Melega Krisztián)
Jakab Istvánt (b) Rozsnyai Sándor vezérigazgató és Dr. Lehoczky György sertéságazati igazgató vezette körbe a telepen (Fotó: Melega Krisztián)

Az AGRO-M Zrt vezérigazgatója szerint a legfontosabb lenne azt elérni, hogy a nagyüzemekben és a családi gazdaságoknál is jövedelmező legyen a sertéstartás.
– Túl nagy a hektikusság az ágazatban. Volt olyan hónap, amikor 40-50 forintot zuhant a hízott sertés kilónkénti átlagára, de a takarmányárak nem változtak, így a jelenlegi átlagár nem szolgálja a sertéságazati stratégia megvalósulását – ismertette Rozsnyai Sándor vezérigazgató. – A jelenlegi számítások szerint 450 Ft/kg-os ár lenne az, amelyik szerény nyereséget is tartalmazna a tenyésztőknek. Az EU-n belül több országban más támogatási formák vannak, így érhetik el, hogy a nagy feldolgozók sokkal olcsóbban hoznak be élő illetve fagyasztott sertéshúst, amivel nehéz versenyezni – mondta el a vezérigazgató.

Hozzátette, hogy a cég sertéságazatának idei eredménye jobb lesz a vártnál, de elmarad az elmúlt évekhez képest.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.