- hirdetés -

Együttműködési megállapodást írt alá az orosházi katasztrófavédelmi kirendeltség a tótkomlósi és békéssámsoni önkéntes tűzoltó egyesülettel.

Kölcsönösen segítik egymást a szervezetek, hangzott el november 29-én a tótkomlósi polgármesteri hivatalban. Süli Zsolt tűzoltó alezredes, az orosházi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője elmondta, Békés megyében 8 önkéntes tűzoltó egyesület működik, most további kettővelszerződnek, hiszen az önkéntesekkel való együttműködés nagyban segíti a hivatásos állomány munkáját.

A tótkomlósi önkéntes tűzoltóság nagy múltra visszatekintő szervezet, az önkormányzati tűzoltóság is ebből nőtte ki magát, és jelenleg is az önkéntesek adják ennek gerincét. Növekszik a létszám is: jelenleg 63-an vannak, ebből 23 fő képzettsége és egészségi állapota megfelelő a munkához – ez soknak számít, mondta el Ibrányi Lajos, a helyi önkéntes egyesület elnöke.

– Az önkormányzati tűzoltóság mellett I. kategóriás önkéntes állomány van Tótkomlóson, mely önálló beavatkozásra képes: ez olyan, mintha két tűzoltóság lenne a városban – emelte ki a helyi erők jelentőségét Béni Attila tűzoltó százados, mezőkovácsházi tűzoltóparancsnok.

Sámsonon újraalakulnak

Az önkénteseket nem csak a katasztrófavédelmi szervezet támogatja, hanem az állam is, így pályázhatnak: folyamatosan cserélik az amortizálódott eszközöket az egyesületeknél. A tótkomlósi önkéntesek egyébként november 30-án minősítési gyakorlaton vesznek részt.

Újraalakuló egyesületként próbálják óvni a térségben lakókat Békéssámsonon. Közel tíz éve nincs már önkéntes egység a településen, hivatalosan Mezőkovácsházáról vonulnak ki a tűzoltók baj esetén. A közép és hosszú távú célok között az szerepel, hogy rövidüljön a vonulási idő, így hamarabb érkezhet a segítség a településre.

– Egyelőre az a fő, hogy újraélesszük az egyesületet, pályázunk új eszközökre, és még jó pár embernek részt kell vennie a katasztrófavédelmi szervezet képzésén ahhoz, hogy elegendő legyen a létszámunk – összegezett Zámbori Tamás, a békéssámsoni önkéntes egyesület elnöke. Egyelőre 19-en vannak a helyiek, közülük azonban csak 4-en vehetnek részt az érdemi munkában. A sámsoni önkéntes csoport egyébként III. kategóriás.

Elhangzott, az együttműködés szép példája az októberben nemzeti minősítést szerző Dél-Békés Mentőcsoport, melyben a tótkomlósi egyesület is részt vesz, emellett az újraszerveződő békéssámsoni önkéntes állomány nemrég jelezte csatlakozási szándékát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.