- hirdetés -

A minősítés egy lehetőség a Merian Foods Kft számára, hogy megfelelő marketinggel tovább javítsa az orosházi termékek pozícióját. 

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012-ben elfogadott törvény hívta életre a Hungarikum Bizottságot. A bizottság elnöki teendőit az agrár-vidékfejlesztésért felelős miniszter látja el, tagjait a törvényben meghatározott miniszterek és szervezetek delegálják. Feladatai közé tartozik többek között a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítása.

A Magyar Értéktárban nyilvántartott egyes, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott, egyedi értékelés eredményeként hungarikummá minősíteni. Ezt a minősítést kapták meg idén ősszel a hízott libából előállított termékek is.

Asszonyok erezik a hízott libamellet (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor
Asszonyok erezik a hízott libamájat (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor

Ez érinti városunkat is, hiszen Magyarországon elsőként az orosházi Merian Foods Kft. foglalkozott a hízott libamáj feldolgozásával Rex Ciborum márkanéven.
– Üzemünkben évente 20 tonna libatermék készül a prémium kategóriás libamájkonzervektől a libatepertőn át a libazsírig. Ennek nagy részét Magyarországon értékesítjük, de az utóbbi 2-3 évben jelentősen bővül az exportunk is. Oroszországban van kiépített kereskedelmi csatornánk, most pedig az Arab-öböl országai felé, és Japán, Kína irányába építkezünk. A Hungarikum minősítés egy lehetőség, hogy megfelelő marketinggel tovább javítsuk az orosházi termékek pozícióját. A nemzetközi piacon egyre nagyobb jelentősége van a Hungarikum védjegynek, Japánban például kimondott előnynek számít, ha egy termék megkapja ezt a minősítést – fogalmazott Elekes.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.