- hirdetés -

Nagy megpróbáltatás volt a pandémia időszaka a Merian Foods Kft. számára, de még a legnehezebb helyzetben sem csak a talpon maradást, de a fejlődést célozta meg az orosházi cég.

Számtalan Európa és világszerte kedvelt termék készül az orosházi üzemben. A Rex Ciborum libamáj termékek, a híres Orsi virslik és még sorolhatnánk. A pandémia idején gyakorlatilag megszűnt a Magyarországra irányuló turizmus, ezzel együtt jelentősen visszaesett a prémium minőségű libamáj konzervek forgalma. ( A kínai, orosz, japán turisták mind a mai napig nem igen utaznak.) A meglevő értékesítési csatornák megőrzése mellett a cég vezetése úgy pótolta a kieső bevételt, hogy megnövelte a virsli és egyéb vörös áru előállítási kapacitását. Az addigi 6500 tonnáról 10500 tonnára ment fel a gyártás. A készáru raktárat és az expediáló részt ezzel együtt bővíteni kell. Elekes Lajos vezérigazgató elmondta, hogy mindkét bővítés hamarosan indul és a saját telephely területén valósul meg.

Csomagolják a virslit. Hőkezelés után indulhat a boltokba (Fotó: Horváth Bence)

– E mellett pályáztunk és pályázatunk sikeres volt. Nagyvállalati támogatásként másfél milliárd forint vissza nem térítendő tőkéhez jutott a cég, melyből egy új hűtőházat tudunk felépíteni, az alapanyagaink tárolására, elhelyezésére. Eddig ezt idegen helyen végeztük. Jelenleg az építési terv engedélyeztetési eljárása folyik. Áprilisig kell a hűtőháznak elkészülnie. Köszönettel tartozunk Orosháza önkormányzatának, ahol két dolgot is engedélyeztetni kellett és mindkét esetben prioritásként kezelve, rekord idő alatt kaptuk meg az engedélyt és tudtuk folytatni a munkát – foglalta össze Elekes Lajos.

Megtudtuk, hogy a virsli gyártási kapacitást tovább szeretnék növelni és elérni a 12000-13000 tonnát. Ehhez kapcsolódik a fejlesztések harmadik üteme. A megnövekedett árumennyiséget ipari robotok alkalmazásával szeretnék kezelni, a gyártás utáni munkákat ezekkel végeztetni. A nagyon kézimunka igényes utómunkákat, a konzervek, virslik ládába, karton dobozba pakolását, szállításra előkészítését támogatják meg a robotokkal.

A sok konténernyi kész terméket, robotok is segítenek majd csomagolni (Fotó: Horváth Bence)

– Párhuzamosan persze folyik a termékfejlesztés is. Nagyon magas, mintegy 90%-os hústartalmú virsliket fejlesztettünk ki, amelyek az export piacon is teret nyerhetnek, illetve szerződést kötöttünk a Magyar Szürkemarha Tenyésztők Szövetségével. Ennek értelmében hazánkban kizárólag a mi cégünk kaphat a szövetség által igazolt forrású marhahúst, melyekből szintén vörös áru, elsősorban virsli készül. Ebben szintén export potenciált látunk – teszi hozzá a vezérigazgató.

A patinás orosházi cég tehát fejlődik és továbbra is városunk és az ország egyik meghatározó élelmiszeripari nagyüzeme lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.