- hirdetés -

Az előlegfeltöltési kötelezettséggel kapcsolatos információk az adóhatóságtól.

Az előlegfeltöltési kötelezettség jelenleg a társasági adóra, a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások járadékára, az energiaellátók jövedelemadójára és az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozik. Ezen adónemekben az adóév során befizetett előlegeket 2013. december 20-ig a várható adó összegére kell kiegészíteni.

Az adóelőleg és az adó határidőn túli megfizetése, elmulasztása, valamint a kiegészítési kötelezettség elmaradása miatt késedelmi pótlékot és mulasztási bírságot szabhat ki a NAV. Az adóhivatal az eset összes körülményét mérlegelve figyelembe veszi a mulasztott napok számát, a mulasztási bírság alapjának nagyságát, továbbá azt, volt-e hasonló mulasztás, és hogy az adózó feltöltési kötelezettségét a 90 százalékhoz képest milyen arányban teljesítette.

Akár fél óra késés is több 10 ezer forintos mulasztási bírságot eredményezhet. Sok esetben az adózó ugyan az esedékesség napján benyújtotta átutalási megbízását – akár elektronikusan, akár papíron –, de azt a pénzintézet csak másnap teljesítette. Ez azt jelenti, hogy az adózó nem fizetett időben, így a mulasztási bírság mellőzésére nincs lehetősége a NAV-nak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.