- hirdetés -

Legördült az első üvegtermék a futószalagról – fél évszázada. A jeles eseményre emlékeztek szerda délután az öblösüveggyár előtti parkban.

Pontosan 50 éve, november 6-án, 14:15 perckor készült el az első, Orosházán gyártott üvegtermék. Októberben az öblösüveggyár már megünnepelte a jubileumot, a jeles alkalomra ezúttal a nagyközönség emlékezett a gyár előtti parkban.

Dr. Dancsó József polgármester beszédében kiemelte: üzembe helyezésének idején nem volt olyan orosházi, akinek valamelyik rokona, ismerőse, vagy épp ő maga ne dolgozott volna az üveggyárban. A munkások szorgalma hosszútávon hozzájárult az üvegipar helyi fellendüléséhez, ezáltal Orosháza a térség meghatározó gazdasági központjává vált.

– Ahogy eddig, a továbbiakban is mindent megteszek azért az üveggyárak vezetőinek segítségével, hogy az elmúlt 50 évhez hasonlóan munkahelyeket teremtsünk és tartsunk meg – mondta el a polgármester.

Arról, hogy mit írt az eseményről a korabeli a sajtó, a könyvtárosok Orosházi Múltidéző blogján olvashattok itt és itt.

Az orosházi üveg megérdemelné azt, hogy különlegesség, unikum váljon belőle, fogalmazott dr. Násztor Sándor, az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. Hangsúlyozta: az iparág helyi fejlődése nagyban segítette a város felemelkedését, így joggal áll az üveggyártás fontosságát kiemelendő üvegplasztika körtefa formájában az orosházi főtéren.

Czellecz Attila igazgató az 50 évvel ezelőtti termék mását mutatja az ünneplőknek (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Czellecz Attila igazgató az 50 évvel ezelőtti termék mását mutatja az ünneplőknek (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A jubileumra különlegességgel is készültek az öblösüveggyárban – elkészítették az egykori első üveg mását, melyet Czellecz Attila, az O-I Manufacturing orosházi gyárának igazgatója mutatott be a közönségnek. Habár nem sikerült a pontos másolás, az igazgató hangsúlyozta: egykor a lelkesedés, az újra való igény volt a fő mozgatórugó, a ma üvegén a büszkeség, a felhalmozott tudás és szakmai tapasztalat érezhető.

Finta Ferenc, a Guardian Magyarország orosházi gyárigazgatója szerint a gyár egykori alapítói és munkásai példát mutatnak emberi nagyságból és vezetői felelősségből. Nem könnyű az örökséget továbbvinni és fejleszteni – ezért be kell bizonyítani, hogy a legjobb helyen vannak az üveggyárak nem csak Magyarországon, de a világon is.

dr. Násztor Sándor beszédében elhangzott egy érdekesség, miszerint az elmúlt 50 évben 3,8 millió tonna üveg jött le a gyárak szalagjairól.

A beszédeket követően Szűcs Albert, a gyár első igazgatója tiszteletére emelt emlékművet koszorúzták meg a megjelentek.

Az ünnepséghez kiállítás is kapcsolódott, a Töhötöm utcai nyugdíjasházban az orosházi üveggyártás múltjának és jelenének emlékeivel találkozhatott a nagyérdemű, melynek java részét az egykori munkások gyűjtötték össze. Az első üvegtől a brigádkönyveken át egészen a gyár jelenkori történetéig fotók, szövegek vezettek vissza a múltba. A megjelentek között többen is akadtak, akik hajdan az öblösüveggyárban dolgoztak, ők nosztalgiával, meghatottan idézték vissza a régi időket.

A kiállítást Zalai Mihály alpolgármester nyitotta meg, aki ez alkalomból a főtéren álló üvegkörtefa fotóját adományozta az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének, így kiegészítve a most bemutatott gyűjteményt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.