- hirdetés -

A gellértegyházi alapítvány és a kolbászklub közösen pályázott és nyert. Jövő nyárra már egy felújított épületben lesznek a közös hagyományőrző rendezvények.

Ünnepélyes keretek között írták alá október 24-én a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány és az Orosházi Kolbászklub Hagyományőrző Egyesület vezetői azt a megállapodást, amiben lefektették a két civil szerveződés közötti együttműködést.

Az eseménynek Gellértegyháza adott otthont, ahol azt is bejelentették, hogy nyert a két szervezet közös pályázata.
– Gellértegyházán hosszú évek óta tervezzük, hogy a területen lévő 500 négyzetméteres egykori gazdasági épületet felújítsuk. Eddig nem volt rá pénz, most viszont egy vissza nem térítendő pályázaton 26,7 millió forintot nyertünk ennek megvalósítására – mondta el Muszka Kálmán, a gellértegyházi alapítvány kuratóriumi elnöke. – Az épület a felújítás után népi hagyományőrző terem lesz, itt kívánjuk bemutatni a térség kulturális értékeit, javait. A rendezvénytermet közösen működtetjük és üzemeltetjük majd a kolbászklubbal – tette hozzá Muszka Kálmán.

dr. Muntyán János és Muszka Kálmán a felújításra váró épület mellett (Fotó: Melega Krisztián)
dr. Muntyán János és Muszka Kálmán a felújításra váró épület mellett (Fotó: Melega Krisztián)

A kolbászklub elnöke kiemelte, ez a megállapodás régóta érett, hiszen a két szervezet hasonló hagyományőrző tevékenységet végzett eddig is, többször közösen.
– Azok az értékmegőrző célok, amik mindkét egyesületben közösek, a továbbiakban jobban ki lesznek használva, egymást segítve, kiegészítve az eddigieknél is komolyabb eszmei értéket és programokat tudunk majd képviselni – fogalmazott dr. Munytán János. – Az épületet a kolbászklub is használja majd. A programok alapjai a népi hagyományőrzésen, a hagyományos disznóvágáson és a kolbászfeldolgozáson alapulnak majd, ehhez pedig méltó, autentikus helyet biztosít az új épület – fogalmazott a kolbászklub elnöke.

A következő hetekben közbeszerzésen választják ki a kivitelezőt. A tervek szerint 2014 második felére készül el a felújítás, akkortól már használhatja a nagyközönség az új, gellértegyházi rendezvénytermet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.