- hirdetés -

Jubileumi rendezvénnyel ünnepelték az orosházi öblösüveggyár ötvenedik évfordulóját. Volt születésnapi torta és bemutatták a szalagról elsőként legördült üveget is.

50 évvel ezelőtt, 1963-ban az orosházi gyár megalapításával kezdődött a hazai üveg csomagolóanyag-gyártás mai napig töretlen sikertörténete. A gyár jelenlegi tulajdonosa, az Owen-Illinois Inc. (O-I) európai és hazai képviselői a gyár jelenlegi és korábbi munkatársaival, partnereivel és a város vezetőivel közösen ünnepelte október 11-én a jeles évfordulót.

A rendezvény keretében jubileumi emlékművet avattak az ünneplők, valamint megkoszorúzták a Szűcs Albert tiszteletére emelt emlékművet. Ő volt a gyár felépítését és sikeres beüzemelését irányító kormánybiztos, és a gyár első igazgatója. Angelo Breviari, az O-I Magyarországért és Olaszországért felelős vezetője az ünnepségen elmondta, az orosházi üveggyár jelentős mértékben hozzájárul a cég sikeréhez.

Czellecz Attila, Szokup Lajos, dr. Dancsó József és Antonio Breviari a jubileumi táblánál (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
Czellecz Attila, Szokup Lajos, dr. Dancsó József és Angelo Breviari a jubileumi táblánál (Fotók: Kecskeméti Krisztina)

– Az itt készülő, első osztályú termékekkel a legnagyobb nemzetközi ügyfeleinket látjuk el. Vevőink a kiváló minőség és szakértelem miatt választanak minket, és célunk, hogy innovatív megoldásainkkal a jövőben is hozzásegítsük ügyfeleinket a sikerhez – fogalmazott a vezető.

– A hazai üveggyártás fellegváraként az orosházi gyárnak meghatározó szerepe volt abban, hogy a kis, alföldi városból Békés megye egyik ipari centruma váljék – mondta el ünnepi beszédében Czellecz Attila, az O-I orosházi gyárának igazgatója, aki megmutatta a gyártószalagról elsőként legördült üveget is.

Dr. Dancsó József polgármester arra hívta fel az ünneplők figyelmét, hogy a mai Orosháza alapjait elődeink szorgalma, tudása teremtette meg. – Ennek egyik, a város szempontjából is legjelentősebb mozzanata az üveg magyarországi fővárosának története – emelte ki.

Az ünnepi tortából jutott a gyár jelenlegi és egykori munkatársainak is
Az ünnepi tortából jutott a gyár dolgozóinak, családtagjainak egy-egy szelet

Az 50. születésnapra természetesen torta is járt: a gyárat formázó sütemény első szelete Szokup Lajos gyáralapítót illette, aki egykori építésügyi miniszterhelyettesként tevékeny részt vállalt abban, hogy az üveggyárat ne Celldömölkre, hanem Orosházára telepítsék, ahol akkoriban találtak földgázt.

Az O-I 1995-ben vásárolta meg az orosházi öblösüveggyárat, az elmúlt két évtizedben számos fejlesztéssel – például a kazán újraépítése, a transzformátor állomások alatti kármentő rendszer kiépítése – járult hozzá a gyár versenyképességének növeléséhez. Az üveg csomagolóanyag-gyártó vállalat világszerte 21 országban 79 gyárat működtet, központja az ohiói Perrysburgben található. 22 ezer munkatársával évente 10 ezer különböző üvegipari megoldást kínál a világ 85 országából származó 50 ezer vevőjének, a piacvezető élelmiszer- és italmárkák egyik kedvelt partnere. Az O-I 2012-ben 7 milliárd dolláros árbevételét ért el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.