- hirdetés -

A rendőr járőrkutyák nemzetközi versenyén a tavalyi magyar bajnokpáros képviselte hazánkat. Réti Anita főtörzsőrmester és kutyája, Totya második helyezettként, legjobb magyarként tértek haza Szlovákiából, a Felvidéki Somorjáról.

Tavaly májusban rendezték meg Dunakeszin a szolgálati kutyák, ezen belül a járőrkutyák országos versenyét. A megmérettetésen Réti Anita, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Orosháza Mélységi Ellenőrzési, Közterületi és Támogató Osztály rendőr főtörzsőrmestere és kutyája, a fekete német juhász Totya első lett, így kvalifikálták magukat a nemzetközi mezőnybe.

A főtörzsőrmester mellett az országos második és harmadik helyezett, Németi Béla főtörzsőrmester és Szabó Imre törzszászlós vett részt a szeptember végi megmérettetésen. Kutyáikkal ők hárman remek magyar csapatot alkottak és sorra vették az akadályokat a Nemzetközi Járőrkutyák Versenyén, melyen Magyarország, Szlovákia és Csehország 16 rendőrkutyája és gazdája mérte össze tudását.

Réti Anita és Totya érmekkel és kupákkal tértek haza (Fotók: Zsofcsin Jenő)
Réti Anita és Totya érmekkel és kupákkal tértek haza (Fotók: Zsofcsin Jenő)

– Hét őrző-védő, és egy engedelmes feladat volt. Sok új dologgal találkoztunk, és több feladat várt ránk, mint a hazai verseny során – tudtuk meg Réti Anita főtörzsőrmestertől. – A lövésállóság, tehát hogy ne riadjon meg a rendőrkutya, alapelvárás, a többi kilenc ennél jóval összetettebb feladat volt. Például a kutyát távolból kellett irányítani: kéz- és hangjelzéssel pozícióváltásra, ugatásra utasítani. Volt apportfeladat, egyméteres akadályugrás, apportírozás ferdepalánkon, ez utóbbit alig két hónapja gyakoroltuk. Szájkosaras szituációk során menekülő személyt kellett megállításra kényszeríteni, elbújt elkövetőt felkutatni egy 70X40 méteres erdőterületen, majd egy irodaépületben. A csölösztői kanálison a vízen keresztül átúszásban és a rabló elfogásában jeleskedett Totya, ez például, ahogyan az éjszakai bevetés is, maximum pontos lett. Ez utóbbi kapcsán a reflektor felvillanása, majd a gépkarabély hangja és torkolattüze adott támpontot a kutyának, hol van a célszemély – vázolta a kétnapos verseny sűrű programját a főtörzsőrmester.

A dobogón
Anita és Totya a dobogón

Valamennyi feladat esetében nem csupán a kutyát nézték, hanem a kutya és a gazdája közötti interakciót is. Érthetően fontos szempont ez, hiszen a mindennapok során közösen dolgoznak, a kutyásrendőr és kutyája összhangban van, ismerik, értik és érzik egymást. A járőrkutyák nagyban segítik a rendőri munkát, jelenlétük önmagában visszatartó erő, hatékony “fegyverek”, melyek a rendőrök biztonságát is garantálják.

A nemzetközi verseny végén egyéniben Réti Anita és Totya a dobogó második fokára állhatott fel, nagy elismerés volt ez számukra. Kupát kaptak a mezőny legjobb őrző-védő munkájáért, és ők hozhatták haza a Meczner Dezső rendőr, sportkutyás emlékére alapított díjat is. A mieink csapatként is remekül szerepeltek: Réti Anita, valamint az egyéni 8. helyezett Németi Béla, és a 14. helyen zárt Szabó Imre a csapatok versenyében a harmadik legjobb lett.

Totya jutalma egyébként nem maradt el: jutalomfalatok sora igazolta vissza, elégedett vele a gazdi. Anita pedig a kutyája mellett segítőinek is köszönetet mond: a sportkutyások körében elismert Zsofcsin Jenőnek, aki az engedelmes ágazatra segített felkészülni; az őrző-védő kapcsán Ádász Szabolcs rendőr törzszászlósnak, Pelle Zsolt zászlósnak; a támogatásért és biztatásért pedig férjének, Réti Jánosnak jár a hála.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.