- hirdetés -

55 éve találták meg a földgázt Orosháza határában. Erre emlékeztek.

Egykori és mostani olajbányászok kis csapata gyülekezett péntek kora délután a kaszaperi úti olajos emlékműnél. Az összejövetel apropóját az adta, hogy 55 évvel ezelőtt, 1958. októberében tört fel a tatársánci „harangos kút” kincse, a földgáz.

A megemlékezés szervezője az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete volt. A 2008-ban felavatott emlékmű mellett dr. Násztor Sándor elnök elmondta, az akkori fiatal embereknek – a mai nyugdíjasoknak – a jövőt jelentette a szénhidrogén kincs megtalálása.
– Amikor meghallottuk, hogy Götz Tibor vezetésével megtalálták a földgázt, felvillant a nagy lehetőség Orosháza fejlődése előtt. Először csak az, hogy ezután nem csupán kukoricaszárral vagy fával fűthetnek az itt élők, hanem gázzal is. Aztán erre a gázra építve gyárak települtek ide, amik rengeteg embernek adtak és adnak ma is munkát. A monda szerint ezen a környéken van az a harangos kút, ami kincset rejt. A sors különös játéka, hogy ezt a “csodakutat” is ezen a környéken találták meg. Igaz, nem aranyat rejtett, hanem földgázt, de az itt élőknek ez aranyat ért – mondta Násztor Sándor.

Megemlékeztek és koszorúztak az emlékműnél (Fotó: Melega Krisztián)
Megemlékeztek és koszorúztak az emlékműnél (Fotó: Melega Krisztián)

Orosháza város nevében dr. Dancsó József polgármester volt jelen a megemlékezésen. Megfogalmazta, hogy a város életében meghatározó esemény volt a földgáz és a kőolaj megtalálása.
– Ez teremtette meg azt az ipart, ami a mai napig meghatározza a város működését. Ennek jótékony hatását most is érezzük, hiszen azok a cégek, akik a szénhidrogén kincsnek köszönhetik létüket, javarészt a mai napig is termelnek. Biztos jövedelmet adnak az embereknek és a városnak is jelentős összegű iparűzési adót fizetnek, amiből a mindennapokat finanszírozzuk. Ez a megemlékezés főhajtás azok előtt a bányászok előtt is, akik már nem lehetnek közöttünk. Nagyon nehéz volt a munkájuk, ami elismerést és emlékezést érdemel – fogalmazott a városvezető.

A nyugdíjas egyesület tagjai, a MOL képviselői és a polgármester a kaszaperi úti és a Táncsics utcai olajos emlékműnél is koszorúzott, így emlékezve az egykori több ezer olajos dolgozóra is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.