- hirdetés -

Október 5-től október 10-ig vakcináznak, huszonegy napig ebzárlat van érvényben.

A gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség legfőbb terjesztője a róka. A védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszerét – a rókák veszettség elleni vakcinázását – Európában évek óta, hazánkban 1992 óta alkalmazzák. A vakcinát tartalmazó fólia kapszulát gyufásdoboz alakú és nagyságú, szürkésbarna színű csalétekbe rejtik. A szer emberre, állatra ártalmatlan, nem jelent veszélyt. Ennek ellenére a kihelyezett csalétekhez nem szabad hozzányúlni, nem szabad felvágni vagy széttörni, mert a vakcina vírus a bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet.

Ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, jódtartalmú fertőtlenítőszerrel vagy ennek hiányában 70%-os alkohollal kell lemosni (gyógyszertárakban beszerezhető), védőoltásra nincs szükség. Ha azonban az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

A helyi vakcinázási kampány megkezdésétől számított huszonegy napig az ebeket megkötve vagy zárva kell tartani, vagyis ebzárlat van érvényben, a kutyákat csak pórázon szabad közterületre vinni. A jelzett időszak alatt a kezelt területen tilos a legeltetés. Aki a vakcinázott területen elhullott állatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül és haladéktalanul értesítse a legközelebbi állatorvost, az önkormányzatot, vagy a vadásztársaságot.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a helyi vakcinázási kampány október 5-től október 10-ig tart. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.