- hirdetés -

A veszettség embernél és állatnál egyaránt gyógyíthatatlan halálos betegség, melyet leginkább a rókák terjesztenek. Magyarországon 1992-ben kezdődött el a rókák vakcinázása, mely mára csak a déli és keleti országrészeket érinti.

Idén október 1. és 6. között folyik majd a rókák vakcinázása, amelyet az állatok számára kedvelt ízű és szagú csalétekbe rejtenek. Ezt kis magasságból, repülőgépről vagy kézi szórással helyezik el az érintett területeken. Fontos kiemelni, hogy a vakcina emberre és állatra egyaránt ártalmatlan, azonban a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy ennek ellenére tilos hozzányúlni.

Fotó: Nébih

Amennyiben mégis a bőrre kerülne a készítmény, akkor patikában kapható jódtartalmú fertőtlenítőszerrel, vagy 70%-os alkohollal – ennek hiányában szappanos vízzel – kell lemosni az érintett területet. Amennyiben az oltóanyag friss sebbe, esetleg szembe, szájba vagy orrba kerülne azonnal orvoshoz kell fordulni.

A vakcinázás kezdetétől számított 21 napig a kutyákat megkötve vagy zárva kell tartania a gazdáknak és közterületre is csak pórázon szabad vinni az állatot, valamint legeltetni sem ajánlott ebben az időszakban. Ez azért fontos, hogy az állatok ne egyék meg a rókáknak kihelyezett csalétket. Bárki, aki ezeken a területeken elhunyt vadon élő, vagy házi állatot talál hagyja érintetlenül és azonnal értesítse a legközelebbi állatorvost, a helyi önkormányzatot vagy a vadásztársaságot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.