- hirdetés -

Orosházi Tányéros rotyogott szombaton 12 bográcsban. Az illatok és az ízek mellett a hangulat is kiváló volt a főzőversenyen.

Az Alföld Gyöngye Hotel parkjában rendezték hagyományteremtő szándékkal szeptember 28-án az Orosházi Tányéros Főzőversenyt és Családi Napot. Ehhez kapcsolódott a Civilek Éjszakája című, 3 éve futó rendezvény is, amihez idén először csatlakozott Orosháza a Jövő Építők TDM kezdeményezésére. Az eseményt a TDM az Alföld Gyöngye Szállodát üzemeltető Service4you-val közösen szervezte, ami remek alkalom volt arra, hogy a helyi civil szervezetek együtt, közösen mutassák meg magukat, tevékenységüket.

A szombati nap ezért a civilekről szólt a hotel parkjában. Többek között volt szimultán sakkverseny, az orosházi festők a helyszínen festettek, fegyverbemutató, táncprodukciók, kézműves foglalkozások és koncertek színesítették a programot.
– Összesen 12 csapat jelentkezett az általunk kiírt főzőversenyre, ami azt hiszem, kezdésnek nem rossz. Egyetlen kikötés volt: mindenkinek ugyanolyan ételt kellett főzni, azt az Orosházi Tányérost, amit Tercsi József főszakács talált ki több mint 30 éve, és azóta nagyon népszerű leves lett a környéken – mondta az ötletgazda, Kauser Gábor, az Alföld Gyöngye Hotel igazgatója. A szálloda biztosította a tűzrakó helyet, a tűzifát és 1 kg marhahúst, a többi hozzávalót a csapatok hozták magukkal.

Orosházi ízek többféle tálalásban

A kiváló hangulatról egy cigányzenekar gondoskodott, akik bográcsról-bográcsra járva húzták el a csapatok kedvenc nótáját – nagy sikert aratva, mi pedig még a zsűrizés előtt kérdezgettük a csapattagokat arról, kinek milyen titkos receptje van. Az Orosházi Férfi Kézilabda SE játékosai a pontos receptet nem árulták el, de elmondták, hogy akárcsak a kézilabdapályán, itt is csak a győzelem az elfogadható eredmény számukra.

A cigányzenekar bárkinek elhúzta a nótáját (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
A cigányzenekar bárkinek elhúzta a nótáját (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A Generali biztosító csapatában “füstölődött” Tomka Anna. – Mi még soha nem főztünk ilyen levest, ez az első próbálkozásunk. A csapatban senki nem hivatásos szakács, de otthon rendszeresen fogjuk a fakanalat, így bizakodunk egy jó eredményben – mondta.

A tűzrakóhelyek végén népviseletbe öltözött táncosokba botlottunk. A Harangos Néptáncegyüttes tagjai a nap folyamán többször felléptek, de emellett a főzést sem hanyagolták el. Kiváló vendéglátóknak bizonyultak, hiszen még az interjú előtt azonnal pálinkával kínáltak bennünket, amit sajnos vissza kellett utasítsunk, lévén, hogy dolgoztunk. Ennek ellenére Erostyák Zoltán elárulta, mitől lesz kiváló a főztjük: – Miközben készítettük, rengeteget táncoltunk, így a sok forgás, amit csináltunk a bogrács körül, olyan szelet kavart a tűznek, ami kiemeli a pikáns ízeket – mondta nevetve. Kiderült, hogy Zoli sűrűn főz ragulevest, de Orosházi Tányérost ilyen formában még soha nem készített, ám bizakodott, hogy a zsűrinek ízleni fog. És ha már szóba került a tánc, bemutatót kértünk tőlük, amit örömmel meg is tettek.

De nem csak ők ropták, a szomszédos bogrács mellől a népzene hallatán “átgaloppozott” az Orosházi Kolbászklub egyik oszlopos tagja, Sándor László, és felkérve az egyik táncos lányt, csatlakozott a rögtönzött bemutatóhoz. A szomszédolás közben a kolbászklub másik tagja, Kovács Imre azon kérdésemre, hogy most is finomat főznek-e, mint mindig, határozott választ adott: – Szomorú lennék, ha nem nyernénk meg a versenyt, szokás szerint nyerő a receptünk – mondta magabiztosan.

A néptáncosok forgatják a levegőt a bográcsok között, akikhez egy kolbászklubos is csatlakozott (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
A néptáncosok forgatják a levegőt a bográcsok között, akikhez egy kolbászklubos is csatlakozott (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A zsűrizés után aztán kiderült, hogy a kolbászklubosok kiváló jósok lennének, ugyanis a Tercsi József, Zalai Mihály alpolgármester és Csizmadia Gergely, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója alkotta zsűri döntése szerint az Orosházi Kolbászklub Hagyományőrző Egyesület levese lett a legfinomabb. Második helyen az Orosháza-Gyopárosfürdőért Idegenforgalmi Egyesület, míg a harmadikon az Orosházi Férfi Kézilabda Sport Egyesület végzett. Különdíjjal jutalmazták a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesületét.

A rendezvény része volt az Itthon vagy! Magyarország Szeretlek! országos programsorozatnak is, aminek keretében vasárnap este Orosházán, ahogyan az ország további 1300 településen meggyújtották a Szent Mihály-napi tüzet a szálloda parkjában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.