- hirdetés -

Nyílt napot rendezett a Guardian Orosháza szombaton, mintegy ezren ismerkedtek meg az üveggyártás folyamatával.

Már reggel 9 órakor a bejárat előtt toporogtak az érdeklődők, hogy bejussanak a gyárba. Gyerekek és felnőttek egyaránt a papíron osztogatott biztonsági előírásokat tanulmányozták a belépés előtt, hiszen mégiscsak egy gyárba készültek látogatást tenni. De nem csak családok érkeztek, buszokat is láttunk a parkolóban, általános iskolás és főiskolás csoportok szervezetten vettek részt a nyílt napon, és délután tiszteletét tette a szegedi egyetem Gépészmérnöki Kar Dékánja és a DATE fizikai tanszékének Dékánja.

Az asztal, ami föl-le mozog

A 20-25 fős csoportok 15 percenként indultak, és az érdeklődést jelzi, hogy állandóan voltak, akik a bejutásra vártak. A gyárban a csoport a kemencétől a szalag mellett haladt a raktár irányába, a kísérők pedig folyamatosan magyarázták a látogatóknak az üveggyártás részleteit.
– Voltam már máskor is az üveggyárban, a legjobban a kemencében folyó üveg és a nagy gépek tetszenek. Van egy olyan asztal, ami föl-le mozog, és a rossz üveget leteszi, az leesik, de a jó üveg az felmegy tovább – mondta az alsó tagozatos iskolás Nagy Normann. Ő volt az egyik olyan kisgyermek, aki csillogó szemmel nézte, hogyan lesz az izzó, fortyogó masszából üveg.

Zsóri István, az üveggyár dolgozója magyarázza az üveggyártás folyamatát a kisiskolás Nagy Normannak (Fotó: Melega Krisztián)
Zsóri István, az üveggyár dolgozója magyarázza az üveggyártás folyamatát a kisiskolás Nagy Normannak (Fotó: Melega Krisztián)

De nem csak a fiatalok voltak kíváncsiak az üveggyártás fortélyaira. Egy idősebb hölgy Fótról érkezett Orosházára a nyílt napra, ráadásul szakmabeli, hiszen 22 évig dolgozott a budapesti üveggyárban.
– Az ottani gyárhoz képest óriási a különbség, annak idején mindent kézzel fogtak meg, de ez itt teljesen automata. Legjobban a nagy kemence tetszett, ahol folyik az üveg, Pesten is mindig megálltam, és néztem a kemencében folyó üveget. Ez a gyár csodás, megérte Orosházára utazni – fogalmazott Molnár Mária.

Azt már a csoportot vezető üveggyártó operátortól, Zsóri Istvántól tudom meg, hogy a látogatók többségét leginkább a gyártási folyamat eleje hozza lázba.
– Általában a kemencénél töltjük a legtöbb időt, pedig ott nagyon meleg van. Sok minden nem látszik, de azért bele lehet pillantani, hogyan fortyog az olvadt üveg. Az ónfürdőnél már több a látnivaló, hiszen ott alakul ki az üveg vastagsága, a pontos szalagszélesség és szalagvastagság. A látogatók leggyakoribb kérdése pedig, hogy hány fokos a kemencében lévő anyag és hogyan lehetséges, hogy különböző vastagságúra gyártjuk az üveget – mondja el vezetőnk, aki nem sok időt tud ránk szánni, hiszen folyamatosan bombázzák a kérdésekkel, de állja a rohamokat.

A dolgozók büszkén mutatják be a gyárat

A gyárlátogatás előtt és után a parkolóban is nagy a mozgás. Különböző sátrakban biztonságtechnikai bemutatókkal, rendőrségi tesztekkel, a Csiki Patika és a városi kórház által biztosított egészségügyi szűrésekkel találkozhatnak a várakozók. Az egyik legfontosabb programelem pedig egy jótékonysági árverés, aminek közel 100 ezer forintos bevételét az orosházi kórház kapja.

Arra, hogy miért nyitja meg kapuit kétévente az üveggyár, a Guardian orosházi gyárigazgatója válaszolt.
– Munkatársaink minden nap keményen dolgoznak, és büszkék arra, amit itt létrehoznak. Ezt pedig szeretnék megmutatni családtagjaiknak, barátaiknak – fogalmaz Finta Ferenc. – Mi is büszkék vagyunk a dolgozóinkra, és szeretnénk ha hozzátartozóik tudnák, nem kell attól tartani, hogy valami baj történik velük, hiszen kiemelten foglalkozunk a biztonságukkal. A nyílt nap másik oka pedig, hogy megmutassuk a jövő nemzedékének ezt a Magyarországon egyedülálló gyárat. Ha megnézik, talán a fejükben elültetünk egy magot, és amikor felnőnek, ide akarnak jönni dolgozni – fogalmazott a gyárigazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.