- hirdetés -

A hivatalos átadó után ellepték az új műfüves nagypályát a kékmezes orosházi gyerekek és felnőttek.

Sok focibarát várta a pillanatot vasárnap délelőtt, hogy végre használatba vehessék az új, 120 millió forintból elkészült műfüves nagypályát a gyopárosi úton. A szabvány pálya megfelel a FIFA licencnek, 107 méter hosszú, 64 méter széles és a harmadik generációs műfűvel telepítették be, ami megfelelő gondozás mellett 15 évig bírja.

– Orosháza sportvárossá vált az elmúlt években. Egyrészt nagyon sok forrást adtunk a sportegyesületeknek, másrészt kihasználtuk a látványcsapatsportágak kormányzati támogatását, és pályáztunk a társasági nyereségadó (TAO) pénzekre. Így tudott megvalósulni Orosházán ez gyönyörű pálya – kezdte avatóbeszédét dr. Dancsó József polgármester. Hozzátette, a gyopárosi sportközpont fejlesztése ciklusokon átívelő kezdeményezés, hiszen az alapokat 6-8 évvel ezelőtt rakták le.

– Nekünk most az a feladatunk, hogy tovább építsük, bővítsük, szépítsük a létesítményt. Az önkormányzat 36 millió forint önrészt szavazott meg a pályázathoz, amihez az OMTK ULE 1913 Egyesület a TAO pénzekből előteremtette a többi 84 milliót, így lett ilyen gyönyörű pályánk – fogalmazott a városvezető. Kiemelte, hogy a munkából nagy részt vállalt a Városüzemeltetési Zrt is, hiszen a cég közfoglalkoztatás keretében végezte el az alapozási és a tereprendezési munkákat.

Tóth Kása Sándor (b) és dr. Dancsó József avatta fel az új műfüvet (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Tóth Kása Sándor (b) és dr. Dancsó József avatta fel az új műfüvet (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

Az OMTK ULE 1913 Egyesület elnöke szerint egy álom vált valóra szeptember 22-én.
– A mai utánpótlás nevelés a labdarúgásban elképzelhetetlen nagypályás műfű nélkül, hiszen 4-6 hónap is lehet az az időszak, amikor az időjárás miatt nem lehet minőségi munkát végezni a gyerekekkel – emelte ki Tóth Kása Sándor. Elmondta, hogy a pálya mellett kiépített világítási rendszernek köszönhetően minden évszakban, és minden napszakban lehet edzést tartani a gyerekeknek. Az elnök szerint azonban itt nem áll meg a fejlesztések sora.

– Már bent van egy pályázatunk a labdarúgó szövetségnél, mert a most megépült lelátó mögött egy élőfüves, világítással felszerelt nagypályát is szeretnénk építeni. Emellett tervezzük egy kiszolgáló épület és öltöző megépítését, vagy a meglévő régi épület felújítását. Erre szintén pályázni fogunk. Távlati terveikben pedig egy fedett, műfüves csarnok szerepel – ismertette az elképzeléseket a klub elnöke.

Az OMTK ULE speciális helyzetben van Orosházán, hiszen az NB III-as Orosháza FC és a megye I-es Rákóczi Vasas utánpótlását is ők adják, emellett saját jogon az NB II-ben is versenyeztetik a fiatalokat. Megtudtuk, hogy a jelenleg leigazolt 300 gyerek ezeket bajnokságokat lefedi, de sokszor így is nehéz mindenkinek játéklehetőséget biztosítani.
– Ezért új versenyeken, bajnokságokon szeretnénk indulni a jövőben, ami megnyitja a kaput, hogy tovább növeljük a játékoslétszámot. Esetünkben az ideális igazolt létszám 350-450 fő között lehet, amivel a tömegsport mellett elérhetjük azon célunkat, hogy a városi felnőttcsapatok mennyiségi és minőségi utánpótlását megalapozzuk – zárta Tóth-Kása Sándor elnök.

A megnyitóbeszédeket követően átvágták a nemzeti színű szalagot, majd elkezdődött az egész napos focigála. Az OMTK ULE több korosztályos csapata a műfüvön kialakított kispályákon rúgta a bőrt az Interliga bajnokságban két békéscsabai és egy makói ellenféllel szemben. Emellett a füves nagypályán az U17-es és az U-21-es csapatok is pályára léptek a Gyula ellen.

Polyák László (b) és Urbán Flórián csap össze a barátságos meccsen (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
Polyák László (b) és Urbán Flórián csap össze a barátságos meccsen (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

A meccsdömpinget a Détári Lajos, sokszoros magyar és világválogatott nevével fémjelzett csapat és az ULE edzői és vezetői alkotta csapatok gálameccse zárta. A vendégek az első félidőben 5-0-ra lemosták a pályáról a hazaiakat, akik azonban a másodikban erősítettek, és közel álltak a döntetlenhez. A kiváló hangulatú, sok poénnal tarkított meccsen végül 4 – 6 arányban a Détári csapat nyert.

Stábunk interjút készített Détári Lajossal, amiben elmondta véleményét az utánpótlás helyzetéről, a pályaépítésekről és a felnőtt válogatottról is. Az interjút hamarosan láthatjátok az OrosCafén és a városi tévében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.