- hirdetés -

Jóformán beleszületett az üzletbe. Küzdelmes évek után épp 1956-ban állt munkába órásként, s azóta űzi a szakmát. Egy kihalófélben lévő mesterség igazi szakavatottja, Göndös László komoly tudással a birtokában néz farkasszemet az órák fogaskerekeivel.

Nehéz volt a kezdet, hiszen a ’30-as évek a válság időszaka volt – ekkor nyitotta Göndös László édesapja órás és ékszerész üzletét a Győry Vilmos téren. Hamar felfejlődött az üzlet, konkurencia nemigen akadt a városban. Laci bácsi beleszületett az üzletbe, kisgyermek kora óta körbevették az órák. Ugyan ékszerész már nem lehetett a szovjet megszállás utáni időkben, de az órásmesterséget alaposan kitanulta. Néhány évre távolodott csak el a szakmától, de 1956-tól visszatért a családi üzletbe, és édesapja 1971-es haláláig együtt dolgoztak.

– Apám mellett tulajdonképpen külön nem kellett tanulnom, hiszen ebben nőttem fel. Pontosan úgy foglalkozott velem, mint egy idegen inassal. Az alapoktól az egészen bonyolult szerkezetekig megtanultam mindent megjavítani. A tanári pálya felé is elsodródtam, a sors azonban nem ezt az utat szánta. Az élet furcsa fintora, hogy később 14 évig oktattam a fiatalokat az órásmesterség alapjaira.

Egy kihalófélben lévő mesterség igazi szakavatottja, Göndös László (Fotó: Rajki Judit)
Egy kihalófélben lévő mesterség igazi szakavatottja, Göndös László (Fotó: Rajki Judit)

A képzés, továbbképzés sem egyszerű, hiszen régen a szakirodalom igen szűkös volt. Szakmai továbbképzések révén azonban sikerült tovább hagyományozni a tudást, és követni az új trendeket. Orosházán, és a környező nagyobb városokban is tartottak előadásokat, melyeken Laci bácsi is szívesen részt vett. A képzés azonban az utóbbi években megszűnt, országosan bizonyos számú jelentkező esetén indítanak csak egy-egy tanfolyamot.

– Az órás szakma ma már kihalófélben van – mondja Laci bácsi. – A Quarz óra a hagyományos, mechanikus óra javítását szinte teljesen kiszorította. Órát javítani legfeljebb gyűjtők, múzeumok számára szoktunk. Divatba jöttek azonban a nagyszülők hagyatékában talált régi órák – teszi hozzá a mester. Sokan keresik fel például azért, hogy rendbe tegye a családi örökséget.

Jelenleg egy alkalmazott dolgozik Laci bácsi mellett, aki 10 éve segíti a munkáját. Valószínűleg épp ő lesz az is, aki tovább viszi majd a vállalkozást. Az egészség megőrzése a 79 éves mester, és felesége számára is elsődleges szemponttá vált, így nem meglepő, ha legfőbb célkitűzésük is ez a jövőre nézve.

Laci bácsi azt mondja: át kellett alakítaniuk a vállalkozást, mert megváltoztak az igények, manapság lehetetlen felvenni a versenyt az internettel órák eladásában. Javításban azonban az első: sok elszármazott orosházi elsősorban az idős mestert bízza meg régi órájának javítással. Így míg az órák működnek, addig Laci bácsi is tovább „ketyeg”.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.