- hirdetés -

A hosszú hétvége bogárzói eseményei sokakat vonzottak a szabadba: mezőgazdasági és veterán gépek, lovas fogatok vonultak már reggel – zeneszó mellett, amolyan csalogatóként.

Kárpát-medencei gazdák fórumát tartották Bogárzón, és a lóverseny szerelmesei minden bizonnyal ott voltak a különböző kategóriák futamait megnézni.

Az új kenyér megszentelése és megszegése szintén Bogárzóhoz kötődik az orosháziak számára. Az ünnepi beszédben Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, országgyűlési képviselő Szent István örökéről szólt, feltéve a kérdést: vajon megtettünk-e mindent azért, hogy méltó utódok legyünk? A hagyományápolás jelentőségét emelte ki, akárcsak dr. Dancsó József polgármester, aki a közösségépítést, mint az önkormányzati képviselő-testület fontos szándékát említette. A Szent István-napi ünnepségsorozat – hangsúlyozta – éppen ezt a célt valósítja meg. Nagy Ferenc katolikus plébános áldását adta az új kenyérre, utána a polgármester szegte meg és kóstoltatta a jelenlévőkkel.

A fogathajtóknak is szurkolhattak a Bogárzóra látogatók Fotók: Kecskeméti Krisztina
A fogathajtóknak is szurkolhattak a Bogárzóra látogatók (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Az Orosházi Gazdakör szervezésében a Kárpát-medencei gazdafórum érdeklődői jelenlétében a hosszútávú agrárstratégia, a készülő vízstratégiai kérdései kerültek terítékre. Az ún. orosházi gondolat mentén immár hosszabb ideje a Kárpát-medence gazdái együtt gondolkodnak az ágazat jövőjének megtervezését is érintve. Az eseményen előadott Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke is.

Az orosházi lovas egyesület szervezésében fogathajtó versennyel indult a nap, amelynek utolsó száma a vendégek hajtása volt, amikor a környező települések vezetői és testvértelepülések képviselői ültek a bakon. A délutáni programban a budapesti Kincsem Park fogadásos, hivatalos futamai zajlottak, és megyei bajnokokat is avattak.

A Békés megyei ügető-galopp bajnokság keretében a Póni Galopp Champion címet Kneifel Nóra, a Galopp Champion címet Betlehem Éva, az Ügető Champion címet Gulyás József érdemelte ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.