- hirdetés -

Mindegy mekkora: a kis és a nagy eb is nagyot harap. Főleg akkor, ha a gazdi nem figyel, és megkap egy járókelőt. Szinte mindegy, hogy kerítésen kívül vagy belül – a gazdié a felelősség, a megharapotté pedig a kár és a megrázkódtatás.

Egyre több kutyát tartanak a családi házaknál, Orosházán is. Sok tulajdonos úgy véli, a nagyobb, harapós jószágot visszatartja egy lánc, vagy akár a kerítés, ez azonban semmire nem garancia. Ahhoz, hogy baj történjen, elég egy nyitott kapu, és egy gyanútlan járókelő.

Sándor hat éve foglalkozik újságterjesztéssel, ez alatt többször érte kutyatámadás. Mint mondja, nem ritka, hogy az ingerült eb átnyúl a kerítésen, mikor a postaládába dobja a lapokat. Az egyik legsúlyosabb eset tavaly történt.
– Épp az újságot hordtam ki, mikor láttam, hogy közeledik a kutya. Mint kiderült, elszabadította magát, a kapu nyitva volt, nekem esett, és kiharapott egy darabot a karomból.

Figyeljünk a kutyánkra, előzzük meg a bajt (illusztráció)
Figyeljünk a kutyánkra, előzzük meg a bajt (illusztráció)

Az eset után azonnal hívták a rendőrséget, a sérült férfit pedig kórházba szállították. Feljelentés után 5000 forintra büntették a kutya tulajdonosát, Sándor pedig hónapokra kiesett a munkából, kártérítés nélkül. Azt mondja, az eset óta sokkal óvatosabb, s ahol tudja, hogy veszély leselkedik, nagyon óvatosan közelíti meg a postaládát.

Perelni vagy nem perelni?

A törvény egyértelműen rögzíti: ha a kutya kárt okoz, a gazdié a felelősség, hiszen az állattartónak nem csak az eb jólétéről kell gondoskodnia, hanem arról is, hogy a jószág ne okozzon kárt másoknak.

Ha mégis megtörténik a baj, nem mindegy, hol éri (magán-, vagy közterületen) a támadás a károsultat, mekkora kárt okoz az állat, ki tudnak-e egyezni a felek, vagy jogi útra terelődik az ügy. Mert kártérítésre, ha a vétkesség megállapítható, jogosult a támadás elszenvedője: a keletkező orvosi számlákra, a fájdalom miatt, de a sérülésből következő gazdasági veszteségekre egyaránt járhat a pénz.

– Első körben nagyon fontos az, hogy orvoshoz menjen a károsult, ahol látlelet készül, ez képezi a kárrendezés alapját – tanácsolja dr. Szabó Ervin ügyvéd. – Ezt követően a gazdát kell felkeresni, akinek fel kell mutatnia az oltási papírokat, majd következhet a peren kívüli megegyezés. Ha ez nem sikerül, megtehetőek a megfelelő jogi lépések.

A szankció az írásos figyelmeztetéstől a pénzbírságon át a letöltendő börtönbüntetésig terjed, végső esetben akár elaltathatják az ebet. Kérdés még, hogy nyolc napon belül, vagy túl gyógyul a sérülés, enyhébb esetben ugyanis szabálysértési, súlyosabban polgári peres, esetleg büntetőeljárás indulhat a tulajdonos ellen.

Minden a gazdin áll

Kretovics Anitáékkal évek óta él egy nagytestű, dán dog keverék. Azt mondja: az ebekért nem csak addig vagyunk felelősek, míg felnőnek, és ki tudjuk csukni őket a kertbe. Folyamatos figyelmet, törődést igényelnek, hisz a kiegyensúlyozott kutya nem támad.

– Kisebb korában többször előfordult olyan, hogy kiszökött a kutyánk az utcára. Nagyon eleven és játékos kölyök volt, ezért minden emberhez odaszaladt, ami többeket megrémített, pedig csak játszani akart – meséli a tótkomlósi származású lány. – Szerencsére csak szóbeli figyelmeztetést kaptunk, a kutya is kinőtte ezt a korszakot, de ezután nagyon figyeltünk arra, hogy ne tudjon kiszökni.

Anita azt is hozzáteszi: nagyon sok múlik az állat gazdáján, hisz az, aki nagytestű, vagy harapós kutyát tart, nem csak arról kell gondoskodnia, hogy az eb ne okozzon sérültest. Az állattartás arról is szól, hogy több életért vagyunk felelősek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.