- hirdetés -

Megdőlt a melegrekord, de az elmúlt napok rekordját még mindig Orosháza tartja. Egy biztos, hogy 11 órakor már 35 fokot mutatott az autó hőmérője.

Eddig sem volt könnyű elviselni az elmúlt napok kánikuláját, de a java ma, azaz csütörtökön érkezik. Legalábbis azt állítják az időjósok, hogy 2013 legmelegebb napja következik.

Ezt erősíti meg az a tény is, hogy egy nappal, péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót Paller Judit országos tiszti főorvos – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel. A napi középhőmérséklet csütörtökön az ország legnagyobb részén 27-30 Celsius-fok között alakul, akár 40 fokos maximumokkal.

Az egész ország pirosban virít a hőség miatt (Forrás: met.hu)
Az egész ország pirosban virít a hőség miatt (Forrás: met.hu)

A meteorológiai szolgálat csütörtökre is az ország egész területére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki. Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 36 és 41 fok között alakul. A késő esti órákban is 25-30 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani.

Megdőlt a rekord, de több csúcsot még mindig mi tartunk

Csütörtök délután a fővárosi és az országos melegrekord is megdőlt: Újpesten 40, Győr-Likócson 40,6 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel. Korábban augusztus 8-án 1992-ben mérték a legmagasabb hőmérsékletet, akkor Szentendrén 38 fok volt. Az OMSZ szerint a következő órákban tovább fokozódhat a hőség, így 40,2 foknál is magasabb lehet a mai maximum-hőmérséklet.

Vasárnap, hétfőn és kedden viszont nem dőlt meg a melegrekord. Az index.hu írása szerint augusztus 4-én Orosházán 1905-ben 40,5 fokot, augusztus 5-én ugyancsak Orosházán 40 fokot, augusztus 6-án pedig 1906-ban 40,2 fokot is mértéket. Ezeket a csúcshőmérsékleteket idén nem sikerült túlszárnyalni.

Hétvégén jön a 10 Celsius fokos enyhülés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a kánikula várhatóan a péntekről szombatra virradóra érkező hidegfrontig folytatódik.

Olvasói fotókat várunk erről a döglesztő melegről, a legjobbakat mindenkinek megmutatjuk. Részletekért klikk ide.

Pénteken a Nyugat-Dunántúlon egy-két fokot már mérséklődik, szombatra pedig országszerte megszűnik az extrém forróság – olvasható a közleményben.

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mindenkit arra kér, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, vegye igénybe a hűtött helyiségeket, délelőtt 11 és délután 3 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon, és védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával.

Néhány jótanács hőség esetére (Forrás: MTI)
Néhány jótanács hőség esetére (Forrás: MTI)

A hőségriadó hétfő óta van érvényben. Az országos tiszti főorvos a hőség miatt három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés, a második fokozat a riasztás, a harmadfokú jelzés pedig a hőségriadó. Utóbbi feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikula az erről szóló kormányrendelet szerint „rendkívüli időjárási helyzetnek” számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.