- hirdetés -

Az orosházi származású Thék Endre aranyérmét vásárolta meg a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. Szeptemberig Békéscsabán, később az orosházi Szántó Kovács János Múzeumban állítják ki.

Thék Endre (1842–1919) orosházi származású bútorgyáros 1888-as Országos Iparegyesületi Kiállításon nyert aranyérmét vásárolta meg a békéscsabai múzeum egy miskolci gyűjtőtől. Az érem numizmatikailag kiemelten szép kidolgozású, 55 mm átmérőjű, 988 ezrelékes aranytartalmú, 72 gramm súlyú, írja a beol.hu.

Egy miskolci gyűjtő ajánlotta Thék Endre aranyérmét a Munkácsy-múzeum munkatársainak figyelmébe, mint Békés megyéhez kötődő tárgyi emléket. A múzeum a Nemzeti Kulturális Alapnál pályázott, és nyert, de az orosházi önkormányzat is támogatta az összesen egymillió forint értékű vásárlást.

Az aranyérem augusztusban és szeptemberben a békéscsabai múzeum előterében lesz látható, majd az orosházi Szántó Kovács János Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők.

Kocsor János elmondta, Thék Endre 1842-ben született Orosházán, itt lett asztalosinas a Daubner-féle műhelyben, ahol magas szinten sajátította el az asztalosmesterség fogásait. Tudását a céhlegényként tett vándorlásán túl később európai tanulmányutakkal csiszolta tovább.

Thék a magyar bútoripar úttörője, sőt megteremtője volt. Nem tömeg konzumbútorok gyártására törekedett, hanem a kor nagypolgári igényeit kielégítve, magas iparművészeti értékkel rendelkező bútorokat tervezett és készített. Gyárát ugyan Budapesten állította fel, személye és működése mégis kifejezetten fontos részét képezi Orosháza múltjának. Azon túl, hogy a városban nőtt fel, később tanoncotthont alapított és patronált Orosházán. Az 1890-es években működését a zongoragyártásra is kiterjesztette.

Thék befolyásos tagja, illetve egy időben alelnöke volt az Országos Iparegyesületnek, ilyen módon az emlékérem nemcsak iparosi, hanem gazdaságszervezői tevékenységének elismeréseként is felfogható. A vésett felirat szövege: „Thék Endrének művészi bútoros és épületasztalos munkákért 1888.”

Az aranyérem eredetiségéhez nem férhet kétség, a miskolci egyetem által végzett nemesfémtartalom-mérések is ezt igazolják. A Knopp és Steiner-féle budapesti éremműhely termékei közé tartozó ipari kiállítási aranyérmek rendkívül ritkák, még ezüstök is csak elvétve kerülnek elő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.