- hirdetés -

Repülni hívnak a pilóták, akik sikeres versenyt zártak a Szolnok-Szandaszőlősön megrendezett harmadik Pelikán Kupán június 1-9. között.

Orosházi versenyzőnk, Bodzsár András a harmadik helyen végzett Pirát típusú vitorlázórepülőgépével, tavaly szintén a harmadik helyet hozta el Miskolcról. Mint mondta, a verseny jó hangulatban telt, géppárt repült pilótatársával, Oswald Andrással.

– A versenynapokon a feladat a fordulópontok érintésével a kiírt távolságot megrepülni a legrövidebb időn belül. A szolnoki és a kecskeméti katonai légteret folyamatosan kerülni kellett. A két légtér között csak egy keskeny folyosó biztosította a bejutást a reptérre, elinduláskor és megérkezéskor. Az időjárás sem volt kegyes mindig. Az egyik versenynap ügyesen taktikáztam, a Mátrában és a Bükkben kialakuló viharfelhő konvergencia-vonalán végigsiklottam nagy sebességgel úgy, hogy néhol 5 méter/másodperc sebességgel emelt a felhő légáramlata. Így az aznapi több száz kilométeres versenyszámot megnyertem.

Bodzsár András (fotó: egyesület)
Bodzsár András vitorlázórepülőgépével – harmadik lett a rangos versenyen (Fotó: egyesület)

És hogy mi a szépsége a vitorlázórepülésnek? András így fogalmazta meg:
– A vitorlázórepülés a repülések között a legnehezebb és egyben a legszebb. Az időjárás megfigyelésén alapul. Az emelő légáramlatokban lebegünk, mint falevél a szélben, majd száguldunk a kijelölt fordulópont felé, mint az elhajított kő. Amikor felülről látom a tájat, bújócskázhatok a felhők alagútjaiban, eszembe jut, milyen kiváltságos helyzetben vagyok, hogy átélhetem mindezt a gyönyörű látványt – sorolta lelkesen.

Kivételes élmény – próbáld ki a repülést

Az egyik legkivételesebb élmény, a repülés – érdemes legalább egyszer megadnunk magunknak ezt az élményt. Az egyesület jóvoltából erre elérhető távolságban és elérhető áron nyílik lehetőség. Ki lehet próbálni a vitorlázórepülést, 5000 forintért a motoros repülést, vagy a merész trükkökkel, például orsókkal tarkított, félórás élményt jelentő műrepülést 45 ezer forintért. Ajándéknak is kitűnő: névre szóló utalványt lehet venni 3000 forintért, mely egy alkalomra szóló virtolázórepülést foglal magában.

– Szeretettel látunk minden érdeklődő növendéket is. Egy személyautó-vezetői jogosítvány árából megszerezhető a repülőgép-vezetői szakszolgálati engedély. Került már ki tőlünk vadászgéppilóta, és nemzetközi légitársaság pilótája, akik nálunk sajátították el az alapokat. Fontos adalék, hogy rendkívül biztonságos, Rubik Ernő tervezte gépekkel repülünk, és repülős berkekben tegeződünk – tette hozzá nevetve az orosházi pilóta.

A repülések április és október között zajlanak vitorlázó, illetve motoros repülővel, jó időben, általában hétvégente repülnek. Szerveznek táborokat a repülés iránt érdeklődőnek, fogadnak osztályokat, ahol jellemzően az osztályfőnök sem hagyja ki a remek lehetőséget és készülnek családi napra is.

Bodzsár Andrástól megtudtuk, Szentes mellett Mindszent, Szolnok, sőt picit magasabbról Hódmezővásárhely is látszik a magasból. Jó időben mintegy 500 méter magasságból pedig a bihari hegyek körvonalait is megpillanthatjuk és egy felejthetetlen élménnyel gazdagodva rádöbbenünk, milyen fantasztikus életük van a madaraknak – fogalmazott András.

Szentesi Repülő Egyesületnél várnak minden repülni vágyót, a 45-ös főút Szenteshez közeli szakasza mellett található a reptér. Érdeklődni Bodzsár Andrásnál lehet a +36 20/956-8892-es telefonszámon.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.