- hirdetés -

A betakarítás felénél tartanak a gazdák. A szaktárca azt javasolja, aki teheti, a tárolást válassza.

Múlt hét közepe óta aratják a búzát Orosháza határában. A termés mennyisége jó, a minőség azonban változékony, és az árak is jelentősen csökkentek. Az Orosfarm Zrt.-nél meghaladja az ezer hektárt a búzaterület nagysága, hat tonna feletti hozamot regisztrálnak.
– Többségében jó minőségű a gabona, a mennyiséggel is elégedettek vagyunk. Az árakkal viszont problémák vannak, a tavalyi hatezer helyett most négyezer forint közelében van a búza mázsánkénti ára – mondta el Dominkó Sándor, az igazgatóság elnöke.

Háromszáz hektár búzát kell learatni, és mintegy hat tonnás átlagtermést várnak a Kiscsákói Mezőgazdasági Kft-nél is – mondta el Dénes József ügyvezető, a megyei agrárkamara osztályelnöke.
– A felvásárlási árakkal nem vagyunk elégedettek, ezért mindenképp a tárolás mellett döntöttünk – hangsúlyozta.

A búza termése jó, az ára már kevésbé (Fotó: Rajki Judit)
A búza termése jó, az ára már kevésbé (Fotó: Rajki Judit)

A tárolásra ösztönzi a termelőket az Orosházi Gazdakör is. Horváth József elnök szerint jó termést ad a búza a térségben.
– Az őszi árpa 4,0-5,5 tonna körüli eredménye után a búzánál is hasonló hozamot takarítanak be, bár a fajtától, talajtól, tápanyag-ellátottságtól függően nagy eltérések vannak. A felvásárlásnál komoly gondok jelentkeztek, jelentősen esett az ár. Azt javasoljuk a gazdáknak, használják ki a tárolási kapacitásokat a kormány által meghirdetett TIG raktárakban is –emelte ki a gazdaköri elnök.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége adatai szerint országosan ötmillió tonnás búzatermés várható. A gabonáért jelenleg 38-43 ezer forint közötti nyomott árat fizetnek tonnánként.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.