- hirdetés -

Parlamenti döntést követően januártól csökkent a villany, a gáz, és a távfűtés ára. Július 1-től újabb hat tétel került a listára, összeszedtük, mit jelent ez az orosházi háztartások számára.

Víz-, csatorna-, szemétszállítási díj: közös bennük, hogy a hét elejétől 10 százalékkal kevesebbet fizetünk értük, de olcsóbb lett a szennyvízszippantás, a PB gázpalack, és kevesebbet kér a kéményseprő is. De mit jelent ez valójában, számszerűsítve?

Az Alföldvíz Zrt. számításai szerint egy átlagos háztartást alapul véve, mely egyszerre víz és csatornaszolgáltatást is igénybe vesz, a rezsicsökkentés havonta 540 forint megtakarítást jelent 10 köbméter fogyasztás mellett Orosházán. A számlázási rendszer átállítása után a felhasználók ezt a csökkenést leghamarabb az augusztusi számlákon érzékelhetik.

A PB gázpalack cseréje is olcsóbb lett július 1-jétől (Fotó: Rosta Tibor)
A PB gázpalack cseréje is olcsóbb lett július 1-jétől (Fotó: Rosta Tibor)

A PB gázpalack esetén 590 forintot jelent a 10 százalékos csökkenés, így ezért 5390 forintot kérhetnek tőlünk.

Szennyvízszippantás esetén a megtakarítás 220 forint köbméterenként, tudtuk meg a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.-től. A szilárd hulladékszállításnál a literenkénti 2,4 forintról 1,97 forintra módosul a díj mértéke. Ha egy átlagos család 120 literes gyűjtőedényét vesszük alapul, 283 forintos megtakarításról beszélhetünk havonta. A második félév első számláját augusztusban kapja kézhez a lakosság, mely az eddigiekhez hasonlóan kéthavi díjat tartalmaz majd, így összesen mintegy 566 forinttal kell kevesebbet fizetnünk.

Akár feleannyiba kerülhet a kéményseprés, a csökkenés mértéke azonban szolgáltatónként változik. Mint a Békés Megyei Tüzeléstechnikai Kft.-től megtudtuk, egy olyan családi házában, ahol egy gáztüzelő, és egy szilárd tüzelőanyagú berendezés kéménye található, az új árszabás szerint közel 1500 forintot kell fizetnünk egy munkaegységért. Az árszabás hétfőtől él, tehát ha már ma ennyit kérhet a kéményseprő, ha kiszáll ellenőrizni.

Az új csökkentések ezzel körülbelül havi 1000 forinttal kevesebbet jelentenek egy háztartás rezsijére nézve.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.