- hirdetés -

Július 15. után várható a kiváló magyar görögdinnye a piacon. Jut belőle külföldre is. A sárga azonban már kapható, de csak a hazai igényeket elégíti ki, exportra nem jut belőle.

Szezonnyitó fórumot tartottak a dinnyeágazat résztvevői július 1-jén a közeli Medgyesegyházán. A statisztikai adatokból jól látszik, hogy hazánkban Békés megye a dinnyetermelés központja, így nem véletlen, hogy gazdák, kereskedők, ágazati képviselők gyakran megfordulnak és tanácskoznak ezen a területen.

Hétfőn szó volt az elmúlt évek eredményeiről, az ágazat helyzetéről, az idei szezon alakulásáról és a termelők lehetőségeiről, igényeiről is. Elhangzott, hogy míg tíz éven át mindig csökkent a termőterület, de tavaly már elérte az 5 ezer hektárt, s ennek mintegy fele Békés megyében, koncentráltan Medgyesegyháza környékén van.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke arról is beszélt, hogy tavaly mintegy 10-15 százalékos volt az ágazati növekmény, így összesen 200 ezer tonna görögdinnyét termeltek a magyar gazdák, idén pedig tovább nőttek a termőterületek. Ezt a sikert elsősorban a 3. éve folytatott dinnyepromóciónak tulajdonította, amelyen Simonka György országgyűlési képviselővel közösen dolgoznak.

A dinnyeágazat képviselői elemezték a helyzetet (Fotó: Rajki Judit)
A dinnyeágazat képviselői elemezték a helyzetet (Fotó: Rajki Judit)

Pócs János, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja azt hangsúlyozta, hogy a termelők által létrehozott egyesület, valamint az ágazati szereplők közreműködésével felállított minőségbiztosítási rendszer végső soron a fogyasztók érdekeit védi, hiszen megértették a gazdák és a kereskedők, hogy a hosszú távú működés feltétele a minőségi garancia, amit be is tartanak.

Medgyesegyháza polgármestere, Ruck Márton az ágazat megmentését célzó intézkedések mellett szólva azt mondta, korábban rendszeresen jártak hozzá a gazdák panaszra, tavaly azonban már nem fordultak hozzá ilyesmivel: mindenki látja és elismeri, hogy pozitív irányba fordult a dinnyeágazat sorsa.

A Misur család régen foglalkozik dinnyével. Az orosházi ifj. Misur Mihály 17 éven át termelte ezt a kiváló gyümölcsnek mondott zöldséget. Ma már nem foglalkozik gazdálkodással, az ágazat sorsa azonban érdekli, így a hétfői fórumon is jelen volt.
– Az elmúlt 3-4 évben sokat változott az időjárás, én magam is jégkár miatt hagytam abba a gazdálkodást, bár megbántam, hogy vállalkozásra adtam a fejem. Idén sincsenek könnyű helyzetben a dinnyések, az időjárás miatt az első kötés gyakorlatilag nem lett piacképes, ezért késik a szezon, július második felében, a másodkötésből tudnak majd értékesíteni. Én magam aggódom az árak miatt, a külföldi már most nagyon alacsony árú ahhoz, hogy gazdaságos legyen a hazai.

Simonka György országgyűlési képviselő arról tájékoztatott, hogy a termelők érdekeit képviselve a Vidékfejlesztési Minisztériumban a további marketingtámogatásról tárgyalnak, de ami ennél is fontosabb, hogy az e-útdíj alóli mentességet próbálják elérni. A fogyasztóknak pedig azt javasolta, ha igazán jó magyar görögdinnyét szeretnének enni, július 15-e után keressék a polcokon, s csak az első osztályút válasszák.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.