- hirdetés -

A nála 2-3 évvel idősebb ellenfeleit legyőzve lett második Homonnai Luca az egy héttel ezelőtti kajakos ifi Eb-n. Bemutatjuk a fiatal és céltudatos sportolót.

A múlt hétvégi poznani ifjúsági és U23-as kajak-kenu Európa-bajnokságon 8 arany-, 5 ezüst- és 5 bronz lett a mérlege a magyar válogatottnak. Az érmesek között van egy orosházi tehetség, Homonnai Luca is. Az 1998-ban született orosházi lány 5 éve kezdett el kajakozni, a Kajak-Kenu Club Szarvas színeiben. Az elhatározás hobbinak indult, majd szenvedély lett belőle. Luca azóta is kitartóan edz, aminek megvan az eredménye, hiszen az ifi Eb-n K1 1000 méteren második lett. A teljesítmény értékét tovább növeli, hogy életkorát tekintve még első éves serdülőként indult az ifik között, ráadásul ez volt élete első nagy nemzetközi versenye. Lucát csak egy másik magyar, az Angliában élő és angol színekben versenyző Simon Rebeka tudta megelőzni a fináléban.

Luca az Ifi Eb ezüstérmével (Fotó: Kunos Gabriella)
Luca az Ifi Eb ezüstérmével (Fotó: Kunos Gabriella)

Luca az Eb után itthon pihent, ekkor készítettük az interjút. Stílszerűen vízparton, az új főtér medencéje mellett ültünk le beszélgetni és már a bemutatkozásnál is átjött céltudatossága, határozottsága. Az interjúban szó lesz a kezdetekről, az első aranyról, a rengeteg munkáról és megtudjuk, miért kell örülni egy ezüstéremnek.

Mélyvíz – csak úszóknak

– Hogyan lesz egy orosházi lányból kajakos? Hiszen ehhez a sporthoz semmi nem adott nálunk.

– Törökországban voltunk a családdal egy rafting túrán, ahol megtetszett az evezős sport, és akkor elhatároztam, hogy kipróbálom. Hazaérve megkerestük, hol van a legközelebbi vízitelep, így találtunk rá a szarvasi klubra.

– Az első perctől kezdve sportoló akartál lenni?

– Nem, az elején csak hobbi szinten érdekelt a kajakozás, de mivel Szarvason versenyzők között voltam, adódott a helyzet, hogy én is versenyzek.

– Hogyan nézett ki az első napod a vízitelepen? Bementél a szarvasi klubba, bemutatkoztál, hogy Homonnai Luca vagyok Orosházáról és szeretnék kajakozni?

– Valahogy így, de az elején volt egy kis bökkenő: a kajakozáshoz tudni kell úszni, én pedig nem tudtam. Így előbb elmentem Károlyfalvi Elemérhez, és megtanultam. Utána jöhetett a kajakozás. Egyből be kellett ülni a kajakba és ki kellett próbálni. Edzőm, Bátor György biztatott, már akkor sokat segített. Jó testalkatom volt hozzá és a mozgásom is megfelelő volt, így ott ragadtam.

– Hogyan emlékszel az első évekre?

– Ősszel kezdtem, így szárazföldi edzések voltak, de tavasszal már én is a hajóban ültem, ráadásul be is neveztek egy maratoni, 5000 méteres versenyre, ami egyben magyar bajnokság is volt.

– És ott milyen eredményed volt?

– Párosban indultunk Varga Anitával, és megnyertük.

– Ez aztán kezdés, életed első kajak versenyén magyar bajnok lettél. Akkor hány éves voltál?

– Tíz. De jól emlékszem, nagyon boldog voltam.

– A győzelmi széria azóta is megvan?

Luca a sukorói diákolimpiát is megnyerte (Fotó: család)
Luca a sukorói diákolimpiát is megnyerte
(Fotó: család)

– Sok versenyt nyertem már, de volt persze olyan is, hogy nem jött össze a győzelem. De ez benne van. Azóta eltelt 5 év, sok minden változott, egyre nagyobbak a kihívások is.

– Mi volt az Eb előtti legjobb eredményed?

– Tavaly az országos bajnokságról kijutottam az olimpiai reménységek versenyére, ahol első lettem K1 1000 méteren.

– A magyarok a világ legjobb kajakosai, ezt bátran kijelenthetjük. És tudjuk, hogy az utánpótlás is erős. Mekkora különbség van egy magyar bajnokság és egy nemzetközi kupa között?

– A nemzetközi versenyek ragosabbak, és nagyobb kihívást is jelentenek. De a magyar bajnokság is fontos, hiszen ahhoz, hogy Eb-n vagy VB-n induljak, itthon kell a legjobbnak lenni. Ami viszont nem egyszerű, hiszen sok a kiváló kajakos a mi korosztályunkban is.

Edzés edzés hátán

– Hogyan néz ki egy átlagos napod?

– Más télen és nyáron. Télen délelőtt kondi, délután másfél órás edzés Szarvason az úszókkal, majd a kajakosokkal tornatermi edzés, este pedig a vízitelepen a szárazföldi kajakon edzettem.

– Ez elég húzósan hangzik. De mikor tanulsz?

– A Táncsics gimibe járok, de egyéni a tanrendem. A délelőtti edzés után tanulok. Nem hagyom ki, mert nagyon fontos, hogy a tananyaggal se maradjak le.

– Ez van télen. De mi a helyzet nyáron?

– Mivel nincs tanulnivaló, így már 10 órakor Szarvason vagyok a vízi telepen, kondiedzésen. Délután 4-től evezős edzés, majd utána futás. Ez hétköznap van, mert hétvégén általában versenyzünk.

A válogatott nagy kihívás

– Szegeden, a Maty éren volt az a válogatóverseny, amin megszerezted a jogot az Ifi Eb-re. Nagy küzdelem volt?

– Eléggé. Én második lettem a K1 1000 méteren, de mivel aki előttem végzett, megnyerte az 500-at is, így azon indult, ezért léphettem előre és mehettem a dunavarsányi edzőtáborba, ahol együtt készültem a teljes válogatottal.

– Mennyiben más egy edzőtábor a klubedzésnél?

– Jelentősen, hiszen ott céltudatosan, egy adott világversenyre készítenek fel bennünket.

– Az ifiválogatott szövetségi kapitánya, a világ- és Európa bajnok kenus, Hüttner Csaba. Mennyire szigorú veletek?

– Nem is annyira szigorú, inkább következetes, ahogy az ott dolgozó összes edző is. De ez így van rendjén. Én Szarvason is komolyan veszek minden edzést, ott sincs lazaság, és ez nincs volt másként a válogatottban sem. De ezt is várják el tőlünk, azért kerültünk be a keretbe.

– Mennyire erős a ti korosztályotok?

– Nagyon. Én most 15 éves vagyok, de többször 2-3 évvel idősebbekkel versenyzek. Ez kihívás, hiszen ők magasságban és súlyban is előttem vannak, erősebbek. De ez csak plusz motivációt ad, főleg, hogy fel tudom velük venni a versenyt. Az, hogy a legjobbak között evezel, plusz erőket mozgósít, hiszen nem maradhatsz le, mindent bele kell adni.

– A család mindenben támogat?

– Maximálisan, teljesen mellettem állnak, nélkülük nem is tudnám csinálni. Anyukám visz át minden nap Szarvasra, és meg is várja, hogy vége legyen az edzéseknek. Rengeteget köszönhetek a családomnak, hogy ezt biztosítják.

Az ezüstnek is örülni kell

– Életed első nagy nemzetközi versenye volt a múlt hétvégén a lengyelországi Poznanban, ahol K1 1000 méteren indultál. Mit vártál magadtól és mit várt tőled a kapitány?

– A verseny előtt nem tudtam, mire is számítsak, hiszen nem a saját korosztályomban indultam, így nem ismertem pontosan az erőviszonyokat. A szövetségi kapitány elvárása az első hat hely valamelyike volt.

– Izgultál a rajtgépben?

– Igen, de a tapasztaltabb társaim sokat segítettek még kint a parton, nehogy fejben rontsam el az egészet, mert fizikálisan rendben voltam. Így amint elindultunk, nem volt gond, már a versenyre koncentráltam. 250 méternél pedig teljesen lenyugodtam, mert éreztem, hogy meglesz a döntőbe jutás.

– Az előfutamodat megnyerted és összesítésben a második legjobb idővel kerültél a döntőbe, ahol végül második lettél. A szövetségi kapitány a verseny után azt nyilatkozta, ha nem kezdesz olyan erősen, lehetett volna arany is. Belülről hogy érezted, milyen volt?

– A döntő előtt azt beszéltük, hogy ez elejét meghúzom, nehogy a vége lötyögős legyen. Ezt komolyan vettem, de lehet kicsit túlpörögtem. De ennek is megvolt az oka: elrontottam a rajtot, fél hajó hátrányt szedtem össze, és azt vissza kellett hozni, de ez sokat kivett. Én elégedett vagyok, mindent kiadtam magamból, az ezüstnek nagyon örülök. Nagyon jó az arany, de ha minden ezüstnél összetörnék, úgy nem lehetne sportolni. Ez egyfajta plusz motiváció is, hiszen van még hova fejlődni, van kit legyőzni. Ez visz előre.

Luca az Ifi Eb befutóján - másodikként ért célba (Fotó: Kunos Gabriella)
Luca az Ifi Eb befutóján – másodikként ért célba (Fotó: Kunos Gabriella)

– Hogyan ünnepelted a második helyet?

– Nagyon még sehogy, mert nyakamon vannak az újabb versenyek amire edzeni kell. Jön a vidékbajnokság és az országos bajnokság is. Itt jól kell szerepelni, hiszen itt nyílnak a kapuk a nagyobb nemzetközi versenyekre. Most minden erőmmel és idegszálammal ezekre koncentrálok.

– A magyar kajaksport bővelkedik világklasszisokban. Neked van példaképed?

– Kovács Kati. Az olimpiai bajnoki címei, a rengeteg világbajnoki és Eb elsősége magáért beszél. És az is, hogy 37 évesen még mindig a legjobbak között van a világon. Ő egy igazi példakép.

– Mi az álmod versenyzőként?

– Mint minden sportolónak: az olimpia. De ez nekem még nagyon messzire van, és ahhoz rengeteget kell dolgozni. De mindent megteszek érte, hiszen az az igazi, ha az álmok beteljesülnek.

Homonnai Luca 2003-as eredményei

2013. május 17-19 ;Győr, GRABOPLAST Maraton Magyar Bajnokság
K1 Női serdülő 15 km 1. hely 1:03:55.320

2013. június 1-2 ; Sukoró, Országos Diákolimpia
K1 Női serdülő 2000 m 1. hely 10:21.990

2013. június 7-9 ; Szeged, Ifjúsági és U23 Európa- és világbajnoki válogatóverseny
K1 Női ifjúsági 1000 m 2. hely 4:01.876

2013. június 27-30. Poznan, Lengyelország – Ifjúsági és U23-as kajak-kenu Európa-bajnokság
K1 Női ifjúsági 1000 m 2. hely 4:07.670

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.