- hirdetés -

Orosháza június 22-én felavatott új főteréről már csak egyetlen elem hiányzik: az üveg körtefa. Augusztusban ez is meglesz, az előkészületeket Dömsödön néztük meg.

A közelmúltban ellátogattunk Szilágyi András üvegművész dömsödi műhelyébe és megnéztük, hogyan is készül az új üvegalkotás. A műhely minden zugát különböző kisebb-nagyobb üvegtárgyak, üveg alkotások töltik ki, a legfeltűnőbbek azonban azok a nagy üvegtáblák, amelyek a körtefa elemeinek nyersanyagai. A 6 milliméteres úsztatott float üveglapok Orosházáról, a Guardian gyárából érkeztek.

Szilágyi András
Szilágyi András

– A színe gyönyörű zöldes, ami esztétikailag nagyon izgalmas fényhatásokat eredményez majd – mondja Szilágyi András a nyers üveglapok mellett állva. – Az üveg elemek három rétegűek, de van olyan elem, ahol négy réteg lesz. A ragasztott elemek maximális vastagsága 2 és fél centiméter, ez biztonságot és mechanikai szilárdságot is ad – teszi hozzá a művész, aki korábban már elmondta nekünk, mit is tervez.

Elsőként az üvegszobor méretarányos kartonja készült el. Ezt követően alakították ki az egyes üvegelemek méretarányos sablonját fából, ez adta az alapot ahhoz, hogy az alkotást tartó fémszerkezet elkészüljön.
– Ez egy erős, statikusok, építészek által kialakított, bevizsgált szerkezet, ami mindenféle időjárási és egyéb mechanikai dolgoknak ellenáll. Tulajdonképpen ez lesz az alkotás váza. Maga az üvegkompozíció 45 darabból fog állni, és meglehetősen mutatós lesz. Nagyjából három tonna súlyú, a legmagasabb mérete öt méter, a lombkoronák legszélesebb része pedig 150 centiméter. Ez a méret egyedi és különleges, tömegében egy impozáns, nagy fa lesz. Tudomásom szerint ilyen méretű üvegkompozíció még nem készült Európában – fogalmaz a művész.

Az előre elkészített sablonok alapján kivágják az üvegtáblákból az egyes elemeket, amik összeállítás után bekerülnek a műhelyben található kemencébe.
– Egy égetés minimum 24 óráig tart. 800-820 Celsius fokon összeolvadnak az üvegrétegek, így egységes üvegtömb lesz, amire ragasztással egy újabb réteget teszek – vázolja Szilágyi András a technológiát.

Az üveg körtefa a főtér közepén áll majd, az esti, éjszakai órákban is igazán látványos elemként Orosháza új főterének.
– Nem a szobrot világítjuk ki, hanem maga a szobor világít majd a téren esténként. A ledsor az egész alkotáson végigmegy, az összes elem körbe lesz vonva fénycsíkkal. Egy erre fejlesztett programmal erősíteni, gyengíteni lehet a fényerőt, ami egyfajta fényjátékot eredményez. Nem villódzó, hivalkodó megoldásra kell gondolni, hanem egy nagyon artisztikus, nyugodt, de mégis izgalmas folyamatra – vetíti előre a látványt az üvegművész.

Az üveg törékeny anyag. Adódik a kérdés, hogyan lehet megvédeni az alkotást az időjárási hatásoktól és a vandáloktól.
– Ezek speciálisan edzett, erősített üveglapok, amik mechanikailag meglehetősen ellenállók. Természetesen előfordulhat, hogy egy-egy elem valamiért tönkremegy, de úgy lett kialakítva a szerkezet, hogy akár elemenként szerelhető és cserélhető legyen. Az egész kompozíció technikai leírása rendelkezésre áll, így akár évek múlva is lehetőség lesz arra, hogy az eredeti terveknek megfelelően rekonstruálható legyen minden elem – mondja Szilágyi András.

Elkészült az üveg körtefa egyik eleme (Fotók: Melega Krisztián)
Elkészült az üveg körtefa egyik eleme (Fotók: Melega Krisztián)

A munka jól halad, a műhelyben egymás mellett sorakoznak a pontosan alakra szabott és már összeolvasztott üveglapok. A lombkorona elemei már készen vannak, most az alsóbb szárak készülnek, ezután jön a finom megmunkálás. Július végén kezdik el felállítani a téren a fémszerkezetet, ezt követi a fénytechnika beépítése, végül augusztus elején jön az üvegezés és a rögzítés. Az üveg körtefát augusztus 17-én avatják fel a főtér közepén.

Szilágyi András üvegtervező 1949-ben született. A Magyar Iparművészeti Főiskola üveg szakának elvégzése után 1973-75 között az orosházi üveggyár tervezője, majd 1975–1990 között az Üvegipari Művek (Pannonglas Ipari Rt.) művészeti vezetője volt. További részletek itt és itt.
Felesége Kovács Júlia 1947-ben született. A szegedi Tömörkény István Gimnázium kerámia szakának elvégzése után az Iparművészeti Főiskola üveg tanszékén szerzett diplomát 1972-ben. 1972 és 1979 között a Nagykanizsai, majd a Salgótarjáni Üveggyár tervezője lett, 1980-tól önálló alkotó. További részletek itt és itt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.