- hirdetés -

A nyári szünet veszélyeire hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Beköszöntött a vakáció, a gondtalan kikapcsolódás, szórakozás és játék ideje a gyermekek számára. A nyári szünidő alatt sem árt azonban az óvatosság, érdemes néhány tanácsot megfogadni fiataloknak, szülőknek egyaránt, hogy a vakáció valóban önfeledt legyen.

A nyári szünidővel megkezdődött a kerékpár- és strandszezon is, és mindkét területen fokozott óvatosság kell – mondta el Kis Rozália rendőrfőhadnagy, az orosházi kapitányság munkatársa.

– Fontos, hogy a gyermekek ismerjék, és tartsák is be az alapvető szabályokat, akár kerékpárral, akár gyalogosan közlekednek. A felnőttektől is kérjük, legyenek óvatosabbak azokon a helyeken, ahol sok gyermek tartózkodik. Orosházán is zsúfolt a játszóterek környéke, vezessenek körültekintőbben. A szülők vizsgálják át a gyermekek kerékpárját és szereljék fel a kötelező tartozékokkal – emelte ki a rendőrfőhadnagy.

Fontos, hogy a szülők megtanítsák gyermekeiknek a közlekedés legfontosabb szabályait (Fotó: Rajki Judit)
Fontos, hogy a szülők megtanítsák gyermekeiknek a közlekedés legfontosabb szabályait (Fotó: Rajki Judit)

Különösen sok veszélyt rejt a görkorcsolya, gördeszka. Bukósisak használata nélkül akár komoly sérülés is keletkezhet. Az úttesteken, a forgalomban semmiképp ne használják ezeket a fiatalok.

A nyári szünidő jelentős veszélyforrását a szabadvizek és a strandok is magukban rejtik. Rendkívül fontos, hogy csak arra kijelölt helyeken, strandokon fürdőzzenek. Felhevült testtel, teli gyomorral ne menjenek vízbe, és figyeljék a strand területét jelző bójákat is.
– A bányatavak különösen veszélyesek a hirtelen változó vízmélység és a hőfok-különbség miatt. Orosházán a Szentesi úti bányatavakban és a gyopárosi tóban is tilos fürdőzni, erre táblák is figyelmeztetnek – hangsúlyozta Kis Rozália.

A vakáció hosszú, a gyermekek néha nem is tudják, mivel tölthetik el hasznosan a szünidei napokat. A szakemberek kérik a szülőket, nagyszülőket, mindig tudjanak arról, hogy a gyerekek kivel és hová mennek, és beszéljék meg előre, hogy vigyázzanak magukra!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.