- hirdetés -

A hétvégén benépesült a bogárzói lóverseny pálya. Szombaton a díjugratók tartottak megyei fordulót, vasárnap pedig az utánpótlás vette birtokba a pályát.

A megyei díjugratók a szezon folyamán hat versenyen vesznek részt. Ezek közül kettőt „ejthetnek” és a négy legjobban sikerült verseny alapján hirdetnek összesített eredményt. Szombaton a bogárzói fordulót rendezték. A versenyről a forduló főbíráját Kovács Józsefet kérdeztük:

– Öt kategóriában, különböző nehézségi fokú pályákon mérte össze tudását 98 lovas. Az akadályok  magassága 80 cm-től 125 cm-ig változik, de a különböző nehézségi fokot nem is főképp ez, hanem a pálya vonalvezetése, az akadályok  száma, elhelyezése adja. Külön öröm, hogy a nevezettek között van 11 fiatal lovas, akik a kezdő lovas kategóriában indulnak. Ez a szám évről-évre növekszik és ez garantálja a díjugrató sport utánpótlását és fejlődését – emelte ki Kovács.

Fotók: Kecskeméti Krisztina
A küzdelmek 13 versenyszámban zajlottak (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Vasárnap az ifjúságé volt a pálya. A Békés Megyei Gyermek Lovasbajnokság 4. fordulóján versenyeztek a fiatalok, 5-6 évesektől a tizenévesekig. A díjlovaglástól kezdve a terápiás lovagláson a lovastornán keresztül egészen a díjugratásig 13 versenyszámban zajlottak a küzdelmek. Szülők, barátok, rokonok kísérték feszült figyelemmel a produkciókat. Mint azt Tuska Pál az Orosházi Lovas Egyesület elnöke megfogalmazta, nagyon fontos és örvendetes, hogy a gyerekek ilyen szép számmal vesznek részt, különös tekintettel a kezdő lovas kategória indulóira, mert a kemény alapok lerakása után válhatnak csak  jó versenyzőkké az itt nyeregbe szállók.

Az első számú próbatétel, minden lovaglás alapja, a díjlovaglás volt. Az árgus szemű zsűri nem osztogatta érdemtelenül a stílus pontokat. Persze itt még nem a spanyol lovasiskola magas fokú attrakcióit láthattuk, de a díjlovas négyszögben a ló és lovas együttes munkáját, a fegyelmezettséget, pontosságot, különböző lépés- és járásmód váltásokat ugyanolyan szigorral figyelte és pontozta a zsűri, mint magasabb szinten, a világversenyeken teszik. Az ügyességi verseny is sok érdeklődőt vonzott. Itt a kicsik pónikon még felvezető segítségével, a nagyobbak pedig már egyedül birkóztak a sokszor igencsak trükkös akadályokkal.

– Jó volt látni, hogy a terápiás lovasok, a lovastornászok, a díjugratók, de valamennyi kategória versenyzői jó és egyre javuló színvonalú lovaglással, versenyzéssel léptek a közönség elé. Van tehát utánpótlás és így remélhetően lesz (egyre magasabb színvonalú) versenysport is Orosházán – emelte ki az egyesületi elnök.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.