- hirdetés -

A tanév utolsó hetében ünnepelte a város a nyugdíjba vonuló pedagógusokat, megajándékozta az iskolák legjobb diákjait és felkészítőiket.

Június 11-én a művelődési központ koncerttermében tartották a hagyományos ünnepséget a pedagógusnap alkalmával, ahol a műsort a Czina és a rákóczitelepi iskola diákjai adták, valamint a katolikus Előd óvoda apróságai. A témához kapcsolódó szavak hallatán talán csak egy pedagógus közönség tud olyan együttérzően figyelni a verset mondó gyermekekre, ahogyan a művelődési központ koncerttermében ülők tették. És az sem volt újdonság, hogy a verselők közt a leghuncutabb egy mozdulattal tud mosolyra bírni mintegy 250 nézőt. A taps pedig legalább annyira szól a felkészítő kollégának, mint a szereplőknek.

Köszöntőjében dr. Dancsó József polgármester a köszönet szavai mellett az őszre tervezett pedagógus életpálya modell bevezetéséről szólt, amellyel a pedagógusok társadalmi megbecsültségéhez való állami hozzájárulás szándékát kívánják megvalósítani.

Öt helyi pedagógus emlékérmet kapott

Az ünnepi beszédet Szűts Gézáné tankerületi igazgató tartotta, aki szintén köszönetet mondott kollégáinak, akik – szavai szerint – a legellentmondásosabb szakmát gyakorolják. A sikerek és kudarcok viharában csak az emberszereteten alapuló elhivatottságban tarthatják meg azon hitüket, hogy munkájuk érték, a szavaik hatása pedig évekkel később (is) hoz gyümölcsöt. Az új (állami) fenntartó képviseletében partnerséget kért a jelenlévőktől az új rendszer építéséhez, amelyet kiszámíthatónak, igazságosnak terveznek kiépíteni, megerősíteni, hogy a pedagógusok „ne a nemzet napszámosai, hanem a nemzet lámpásai lehessenek!”

Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetést kapott öt orosházi pedagógus (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetést kapott öt orosházi pedagógus (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Pedagógus Nap alkalmából öt orosházi pedagógusnak adományozott Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetést munkásságuk, pedagógusi életpályájuk elismeréseként. Kitüntetésben részesült dr. Abonyi Lajos pedagógus, Mayer Erzsébet óvodapedagógus, Pusztainé Szabó Margit pedagógus, Rafael Sándorné óvodapedagógus, és Rozsnyai Jánosné óvodapedagógus. A kitüntetést dr. Dancsó József polgármester és Szűts Gézáné tankerületi igazgató adta át. A Vinculum Közhasznú Egyesület Öregdiák Baráti Köre nevében az egyesület elnöke dr. Blahó János tárgyjutalmakat adott át.

A tavalyi évben alapított Ruhmann Imréné-díjat idén Lukács Ágnes óvodapedagógus kapta. A díjat dr. Dancsó József polgármester és Herjeczkiné Ruhmann Csilla, a díj alapítója adta át. Az Orosházi Nyugdíjas Pedagógusok Egyesülete nevében az elnök, Szilasi Horváth Tibor ajándékozta meg a díjazottat.

Idén is elismerésben részesültek a városban legjobb teljesítményt nyújtó diákok. Az önkormányzat július elseje és 10-e közötti, montenegrói utazással jutalmazta a több mint húsz tanulót, egy év kihagyás után Szenttamás testvértelepülésünkkel diákcsere program keretében. Az iskolák büszkeségeit felkészítő tanárok, osztályfőnökök ajándékutalványt kaptak a művelődési központhoz.

Az utazók és kísérőik listája:

Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont (TMKIT) Székhely Intézményéből Németh Éva Mária 12. d, osztályfőnök: Marton Richárd, Rési Zsófia 12. b, felk. : Gabnai Edit, Szijjártó József 12. b, felk.: Gabnai Edit, Szuromi Lilla 12/8. osztályfőnök: Árusné Erős Krisztina.

Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákjai közül Kishonti Pál 8/6, tanára: Wittmann Edit, Madarász Noémi 6. b, énektanára Domjánné Szólik Anikó, és Veres Bence 9/6, kémia tanára Fazekas András

Tisza Kálmán Közoktatási Intézményből Csiki Gergely végzős, tanára Béres Enikő, Dombóvári Renáta 11. o., tanára Gyarmatiné Hepp Erzsébet, Nagy Dániel, tanára Elek Sándor, illetve Vizi Attila, tanára Keresztes Zsolt.

Vörösmarty Mihály Tagintézményből Csányi Petra 8. a., tanára Farkas Attiláné, Miszlai Dorina 8. a., felk.: Selmeczi Edit tanítónő, Bakk Norbert, a Rákóczitelepi iskola 7. d, tanára Vígh Viktor.

Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola: Gombkötő Fanni 8. a, osztályfőnöke Víghné Pintér Lilla, Sonkolyos Brigitta 8. c., osztályfőnöke Karkus Istvánné.

Eötvös Katolikus Általános Iskola és Óvoda: Kristóf Csanád 7. a, osztályfőnöke Rózsa Judit tanárnő, Szakálas Katalin 7. a, osztályfőnökei: Fésűné Bálint Gizella és Sitkei Katalin

Czina Sándor Tagintézményből Oláh Kitti 8 o., osztályfőnöke Balogh Sándorné,

Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézményből Hegedűs Patrik, 10. évf., tanára: Horváthné Kriczki Zita

Wesley János Óvoda, Általános iskola és Középiskolából Dani Nikoletta Anikó 10. évf., tanára Vetró László

Családok Átmeneti Otthona és Szociális Fejlesztő Központból Gulyás Marianna, 8. o. felk.: Kaufmann-né Kun Nóra

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.