- hirdetés -

Pedagógusokat és kiváló tanulókat köszöntöttek szerdán a művelődési központban. Pedagógus Nap alkalmával öt nyugdíjba vonuló pedagógusnak adományozott Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetést az oktatási miniszter.

A város iskolái képviseltették magukat az ünnepi műsorban, és minden intézmény elküldte az elismerésre érdemesnek tartott diákjait: összesen 40 tanuló kapott kiemelt figyelmet, a város és intézményeinek ajándékát.

A polgármester a pedagógusok értékes munkáját méltatta, a büszkeség, a hála, az elismerés fogalmait kapcsolta ehhez a munkához. Megköszönte kitartásukat, szólt a változások szükségességéről annak kapcsán is, hogy a helyi oktatási rendszert átalakították.
– Meggyőződésem, hogy akkor élünk a szabadság, a szabad akarat legnagyobb adományaival, ha mi magunk alakítjuk sorsunkat, mi magunk teremtjük meg azokat a lehetőségeket, amelyekkel élni akarunk – mondta köszöntőjében dr. Dancsó József. – Tudom, hogy Orosháza pedagógus társadalma mindig készen állt a változások befogadására, alkalmazására. Az elmúlt hónapokban ezt tapasztaltam az Önök részéről. Arra biztatok mindenkit, hogy keresse az együttműködés, az egymás kiegészítésének lehetőségét.

Kitüntetett pedagógusok

Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetésben részesült Károlyfalvi Elemérné, a Táncsics gimnázium kollégiumának igazgatója, aki történelem-orosz szakon végzett. Rendszeresen vállalt, vállal érettségi elnöki megbízatást. Kollégái, tanítványai mindig számíthattak segítségére, támogatására. Ezt a tiszteletet és bizalmat igazolja a legrangosabb iskolai díj, a Táncsics-díj kitüntetés 2010-ben.

Riczánné Muzsik Ibolya, Károlyfalvi Elemérné, Oláh Gizella, Mórocz Lászlóné (Szabó Gáborné nem volt jelen)

Mórocz Lászlóné már fiatalon, 1987-ben Kiváló Pedagógus elismerést kapott. 41 éven át tartó óvodapedagógusi munkáját nagyfokú igényesség, hivatástudat, gyermekszeretet, következetesség, kitartás, szorgalom, személyiségét pedig a változó szükségletekhez és a lehetőségekhez való folyamatos igazodás és az új iránti fogékonyság jellemezte.

Oláh Gizella 1974-ben végzett orosz- testnevelés szakon. Rengeteg energiával és kitartással nevelte a gyerekeket a mozgás, a sport szeretetére. A Vörösmartyban eltöltött évei alatt kosárlabda és atlétika edzéseket vezetett, és sikeresen versenyeztette tanulóit. Több gyermeke „Jó tanuló, jó sportoló” kitüntetést kapott. Évekig szervezte az iskolai úszásoktatást és a sítúrákat.

Riczánné Muzsik Ibolya címzetes igazgató, hegedűtanár, pedagógusi elhivatottsága, vezetői tevékenysége példaértékű, személyisége meghatározó Békés megye zenei életében. Az orosházi zeneiskola kibővítése, a művészetoktatás megteremtése fűződik a nevéhez. Igazgatása alatt az intézmény több elismerésben is részesült, tanítványai közül 29-en választották a zenei pályát hivatásul.

Szabó Gáborné orosz-testnevelés szakon diplomázott, de élete mottója az „élethosszig tartó tanulás”, hiszen később több diplomát szerzett. Megvalósította álmát: középiskolában angol nyelvet tanított. Osztályfőnökként fontosnak tartotta a tanításon felül a nevelést.

Elismerés a diákoknak

A legjobb teljesítményt nyújtó diákok a várostól ezüst kitűzőt kaptak, ingyenes belépőket az intézmények egyes rendezvényeire, városi kiadványokat, olvasójegyet, fürdőbelépőt.

Dobogón a legjobb diákok (Fotók: Kecskeméti Krisztina)

Íme a legjobbak és nevelőik névsora:

Püski Gyöngyi (Czina S. Tagint.), felkészítő tanárai: Jósné Kiss Erzsébet és Kiss Valéria
Csanki Barnabás Mátyás (Eötvös), tanára: Végváriné Rehák Gizella
Miklós László (Eötvös) felk.: Marosvölgyiné Rideg Ágnes
Bereczki Zoltán (József A. Székhelyint.), tanárai: Benkő Zoltánné és Muzsik Márta
Verasztó Ádám (Józsaf A.), felk. Muzsik Márta
Márki Zalán Márk (Kardoskúti Tagint.), felk.: Hajdúné Hegedűs Mária
Jónás Noémi, (Vörösmarty), felk.: Bordásné Nyiregyházki Mária
Kovács Anett Vivien (Vörösmaty), felk.: Makó Ildikó
Tóth Tamás (Vörösmarty), felk.: Oláh Gizella
Csányi Attila, Károlyi Szabolcs, Rálik Alexandra, Szilágyi Alex (Táncsics gimn.)
Bacsúr Fanni Ildikó (Székács evangélikus isk.), felk.: Ribárszki Ákos
Tóth Eszter (Székács), felk.: Bacsurné Nagy Ildikó
Veres Bence (Székács), felk.: Feketéné Erhardt Ildikó,
Mester Nikolett (Liszt F. Alapfokú Művészetoktatási Int.), felk.: Csernai Lajos
Papp Vilmos (műv. isk.), felk.: Horváthné Kriczki Zita
Szilágyi Kristóf (műv. isk.), felk.: Szénási Anikó
Vidákovics Máté (műv. isk.), felk.: Ondrik Zsuzsanna
Ruzsinszki Tibor (Harruckern J. Közoktatási Int.), felk.: Dér János
Kovács Rohoska Ádám (Harruckern), felk.: Cseh István
Kunos Nikolett (Harruckern), felk.: Cseh István
Skorka Péter (Harruckern), felk.: Evanics Deák Anikó és Pádár Kálmán
Horváth Edina (Ügyviteli Szakképző Iskola), felk.: Buchalter Ibolya
Adamicska Róbert (Wesley János Ált. Isk. és Középisk.), felk.: Novákné Gondos Anikó.

Az elmúlt évhez hasonlóan ezen a nyáron is 14 orosházi diák tölthet tíz napot az Adriai-tenger partján. A lehetőséget városunk testvértelepülése, a szerbiai Szenttamás önkormányzata biztosítja a szállás és ellátás tekintetében, az útiköltséget pedig az önkormányzat állja.

Vass Mirjam (Czina), Gyivicsán Pál, Zvolenszky Nóra (Eötvös), Karkus Linda (József A.), Borbély Viktor, Orosz Anna Boglárka (Vörösmarty), Móga Szilvia (Kardoskút), Gombkötő Klaudia, Horváth Tímea (Székács), Almási Györgyi (Harruckern), Bánki Nikolett, Birkás Tibor, Héjja Ádám, Zsjak Pál (Táncsics).
A kísérő tanárok szintén ajándékba kapták az utat: Csákiné Baukó Beáta (Táncsics) és Pappné Horváth Zsuzsanna (Eötvös).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.