- hirdetés -

Bátán dolgoznak az orosházi tűzoltók, 117 ezer homokzsákkal erősítik a védművet. Lánycsókon az éjszakára készülnek a mieink, hat órakor már a gátakon lesznek. 

A dunai árvíz vonulásával együtt terjesztette ki a folyó déli szakaszára a veszélyhelyzetet a kormány. Tolna megyében az egyik legkritikusabb szakasz Bátán van: kedd délelőtti adatok szerint 110 katona, 30 tűzoltó – köztük az orosháziak -, és 190 önkéntes vesz részt az árvízi védekezésben.

– Tolna megye valamennyi árvízvédelmi szakaszán III. fokú készültség van érvényben hétfőn 11 óra óta. A Duna Tolna megyei szakaszán a meder középvonalától jobbra és balra eső 3-3 km-es sávban a földfelszíntől 600m-ig légtérhasználati korlátozás van érvényben. Bátán az éjjel 267-en vettek részt a munkálatokban, köztük a hétfő este idevezényelt 96 katona – tudtuk meg a Tolna megyei katasztrófavédelmi igazgatótól, Wéber Antal tű. ezredestől.

Kedd reggel 761 centiméteres vízállást mértek Bátánál, ahol a tetőzés szerda délután 775 centiméteren várható. Az előre jelzett szint 34 centiméterrel haladhatja meg a 2002-es árvíz idején mért, eddigi legmagasabb, 741 centiméteres vízállást.

Az utóbbi négy nap és persze éjszaka alatt több mint 117 000 homokzsákot töltött az 1400 hivatásos és önkéntes, ma pedig elkezdik a homokzsákok beépítését. A jelenlegi vízszinthez képest még 15 cm emelkedést várnak Bátán. A védvonal teljes egészében kiépült már, az erősítése folyik ezekben az órákban.

Itt még Esztergomban építenek gátat a Bocskai-dandár katonái június 9-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Itt még Esztergomban építenek gátat a Bocskai-dandár katonái június 9-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Itt teljesít szolgálatot nyolc orosházi tűzoltó, akik a beosztásuk szerint éjszaka pihenhettek, reggel hat órakor azonban már újra kivezényelték őket a gátakra, a védvonal végefelé dolgoznak, mi pedig megpróbálunk kijutni hozzájuk, ha kapunk rá engedélyt.

Huszárné Lukács Rozália, Báta polgármestere elmondta, 2500 méteren védvonal megerősítési és magasítási munkálatok folynak a község védelme érdekében. Négy bázist alakítottak ki, ezeken a bázisokon töltik a homokzsákokat és tárolnak minden védekezéshez szükséges anyagot.

Bátán 25 főnek ma 16 óráig el kell hagynia otthonát, ők a helyi sportcsarnokban várják meg a veszély elmúltát.

Tóth Ferenc, Tolna megyei kormánymegbízott tájékoztatása szerint a rendőrség vasárnap lezárta az 55-ös számú főút Pörböly-Baja közti útszakaszát egyrészt a közlekedők, másrészt a gemenci vadállomány védelme érdekében. Ezért díjmentesen használható az M6-os autópálya Bátaszék leálló és M9-es csomópont közötti szakasza.

Wéber Antal igazgató az OrosCafénak kiemelte, példaértékű az összefogás. Sok katona érkezik, sorra állnak a gátakra az önkéntesek is, és újabb tűzoltók, búvárok jönnek, hogy a vízoldalban is erősítsék a töltést. A katasztrófavédelem feladata a hátország, a koordináció biztosítása.

Újabb katonák Hódmezővásárhelyről is

Az orosházi tűzoltók másik csapata Mohács környékén vesz részt a védekezésben, most a Baranya megyei Lánycsókon vannak. Ezekben az órákban a pihenőidejüket töltik és 18 órakor ők is felsorakoznak a gátakra.

Továbbra is 1800 fő vesz részt az árvízi védekezésben a Duna Esztergomtól Kalocsáig terjedő szakaszán az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományából. Ma átcsoportosítják a katonákat a győri és a tatai laktanyákból a Kalocsán kialakított bázisra. Innen látják majd el a Budapesttől délre fekvő területek árvízvédelmét.

Megkezdődött a csapatok frissítése is, hiszen több százan vannak, akik nyolcadik napja megfeszített tempóban dolgoznak a gátakon. Kedden este a Bocskai-dandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségéből összesen több mint százan indultak el Kalocsa irányába azért, hogy leváltsák társaikat.

A dunai árhullám szerdán éri el Baját, csütörtökön pedig Mohácsot, majd elhagyja Magyarországot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.