- hirdetés -

Az orosháziak egy része Bátán dolgozik a gátakon, egy részét pedig Dunaszekcsőre vezényelték.

Az összesen 144 fős megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport tagjai közül 110-en a Komárom-Esztergom megyei Neszmély településen – ahol jelenleg apad a Duna vízszintje – végzik a már kiépített négysoros nyúlgát megerősítését. A bordás megtámasztások közötti szakaszokat töltik fel homokzsákokkal, hogy megakadályozzák a csökkenő vízszint miatt kialakuló esetleges védműelmozdulást.

A tegnap Tolna megyébe vezényelt 34 hivatásos tűzoltó, köztük az orosháziak Báta településen vesznek részt a védekezési feladatokban. Hajdú Mihály tű. hadnagy tájékoztatása szerint 2,7 km-es szakaszon homokzsákokkal védik a lakóingatlanokat, illetve a kiépített védmű fóliázási feladatait végzik.

Tímár Tamás tűzoltó százados közölte, hogy a HUNOR mentőszervezet hét fő Békés megyei tagját tegnap éjszaka tíz órakor átvezényelték Pest megyébe, Szentendrén vannak bevetési készenlétben – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelem.

A Körös Mentőcsoport tagjai és a nyíregyházi tűzoltók sódert zsákolnak egy szigeten Pilismarótnál, amit csónakokkal visznek a megcsúszott gátszakaszhoz, ahol a búvárok a gát tövéhez teszik erősítésnek (Fotó: Melega Krisztián)
A Körös Mentőcsoport tagjai és a nyíregyházi tűzoltók sódert zsákolnak egy szigeten Pilismarótnál, a zsákokat a búvárok egy megcsúszott gátszakasz tövéhez teszik erősítésnek (Fotó: Melega Krisztián)

Szintén Komárom-Esztergom megyében, Pilismarót településen végez árvíz elleni védekezési feladatokat a Körös Mentőcsoport. Aleksza Mihály logisztikus tájékoztatása szerint a műszaki és kézi erők munkájának összehangolása és irányítása mellett a búvárok a védmű víz felőli oldali megtámasztásban, illetve szükség szerinti újra fóliázásában vettek részt a vízimentők biztosítása mellett.

Stábunknak lehetősége nyílt arra, hogy forgasson Pilismaróton, ahol a védekezést  Tóth Tibor mérnök tűzoltó ezredes, Békés megyei katasztrófavédelmi igazgató irányítja. A kritikus pontnak számító településen a Körös Mentőcsoport tagjai védekeznek az árvíz ellen, a gátakon az orosházi Molnár Béla, országos vízügyi főigazgató is nyilatkozott az OrosCafénak. Kedden Bátán és Dunaszekcsőn forog majd a kameránk, ahol az orosházi tűzoltók vesznek részt a védekezésben, helyszíni riporttal jelentkezünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.