- hirdetés -

Harmincnégy Békés megyei tűzoltó, köztük nyolc orosházi indult útnak vasárnap délelőtt Tolna megyébe.

A szarvasi tűzoltó-parancsnokság laktanyájának udvarán gyülekeztek a megyei tűzoltók június 9-én. A felsorakozott állomány tagjait Matuska Zoltán tűzoltó alezredes igazította el. Az erősítésre Tolna megyében van szükség. Orosházáról nyolc főt vezényeltek a Duna vonalához, mint megírtuk korábban 14 tűzoltót indítottak városunkból. Az orosháziak mellett négyen a békéscsabai tűzoltó-pranacsnokságról indultak útnak, ketten a gyulairól, hat-hat fő a szarvasi és a szeghalmi tűzoltóságról, nyolc pedig a mezőkovácsháziról.

Tűzoltóink Neszmélynél, a Körös Mentőcsoport tizenkilenc, és a Hunor mentőszervezet hét tagja pedig Pilismaróton védekezik. Deák Zoltán tűzoltó főhadnagy tájékoztatása szerint a megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport jelenleg Dunaalmás-Neszmély térségében dolgozik, a tűzoltók feladata a négysoros nyúlgát bordás megtámasztása, az ellennyomó medencék kialakítása. Egy nagyméretű gáztartályt körülölelő speciális gátat is megerősítettek, és folyamatosan figyelték a felázott kapubejárókat, ahol kellett, beavatkoztak. Június 9-én hajnal háromig folyt a megfeszített munka.

Árvízi védekezés Győrújfalunál (Fotó: Magyar Honvédség/Singer Éva)
Árvízi védekezés Győrújfalunál (Fotó: Magyar Honvédség/Singer Éva)

A Körös Mentőcsoport továbbra is Pilismaróton tartózkodik, részt vettek az üdülőövezet kitelepítésében, az elmúlt órákban pedig a gát víz felőli oldalán búvárok fóliáztak. Aleszka Mihály logisztikus tájékoztatása szerint a védett oldalon bordás megtámasztás, a gát megemelése volt a feladatuk. A védekezést a térségben továbbra is Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője irányítja. Az elmúlt éjszaka kilencszáz katona érkezett a helyszínre, rocsókat tettek a vízre.

A Magyar Honvédség az alábbi, Pilismarótón készült videót osztotta meg honlapján:

A Hunor Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet és a Huszár mentőszervezet többi tagja már Komárom-Esztergom megyében teljesít szolgálatot, június 9-én hajnaltól ők is Pilismarót védekezését segítik. Gátmegerősítés, bordás megtámasztás, homokzsákok töltése a legfontosabb feladatuk.

A Bocskai-dandár több mint 1700 katonája, köztük jónéhány orosházi is Győr, Győrújfalu, Győrzámoly, Tát, Ásványráró, Esztergom, Szentendre, Koroncó és Dunaszentpál településeken végzi a katasztrófa-elhárítási feladatokat. Szombat délután Hódmezővásárhelyről további 20 fő indult el, hogy végül az MH Altiszti Akadémia csobánkai bázisán elfoglalják ideiglenes szálláshelyeiket, s érkezés után azonnal a gátakra induljanak. Ők innen látják el a következő napokban a Duna-kanyar védelmét.

A dandár egyik orosházi katonájától megtudtuk, csütörtökön Dunaszegnél teljesítettek szolgálatot és a helyiek minden földi jóval ellátták őket, így hálálva meg a gátakon végzett munkájukat. Pénteken már a megcsúszott gát miatt kritikus ponttá vált Győrújfalunál dolgoztak, ahol a Magyar Honvédség helikoptereivel, rohamcsónakjaival, és egy búvár csoporttal vasárnap is tovább erősíti a töltést – írta a honvedelem.hu.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.